Στην επιφάνεια οι μεταλλωρύχοι, σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού στη Χιλή
Οι 20 από τους 33 μεταλλωρύχους, που για περισσότερους από δύο μήνες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε ορυχείο στη Χιλή, έχουν επιστρέψει στην επιφάνεια. Πρώτος ανέβηκε μέσω της ειδικής κάψουλας ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών είναι σε εξέλιξη. Παρών είναι και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Απεγκλωβίστηκαν οι 20 από τους 33 μεταλλωρύχους που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα διαρκέσει λιγότερο από 48 ώρες.
Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες.
Κάντε κλικ στο γράφημα για να δειτε την επιχείρηση απεγκλωβισμού
Στο ορυχείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και υποδέχεται τους μεταλλωρύχους.
Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις.
Συγγενείς των μεταλλωρύχων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους. Για «θαύμα» μίλησε ο Σ.Πινιέρα.
Αυτός που ανασύρθηκε τρίτος κατά σειρά είναι ο Χουάν Ιγιάνες, 52 χρόνων, και ακολούθησε ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 χρόνων ο μοναδικός μη Χιλιανός μεταξύ των 33 μεταλλωρύχων. Ο πέμπτος μεταλλωρύχος που διασώθηκε είναι ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες, ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους. Στις 11:35 (ώρα Ελλάδας) βγήκε ο έκτος μεταλλωρύχος και περίπου μία ώρα μετά ο έβδομος.
Ακολούθησε ο όγδοος, ενώ ένατος βγήκε ο γηραιότερος από τους μεταλλωρύχους, ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος κατά την έξοδό του έπεσε στα γόνατα και έκανε μια κίνηση σαν να προσεύχεται κρατώντας την σημαία της Χιλής.
Στη συνέχεια απεγκλωβίστηκε ο δέκατος, ο 31χρονος Άλεξ Βέγκα, τον οποίο υποδέχθηκε η σύζυγός του.
Ο εντέκατος μεταλλωρύχος, ο 55χρονος Χόρχε Γκαλεγκουίλος ανέβηκε στην επιφάνεια, δέκα ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης.
Μιλώντας στον Χιλιανό πρόεδρο δήλωσε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να φτάσει στην επιφάνεια και είπε ότι το ταξίδι με την κάψουλα ήταν «πολύ ήρεμο».
Ο δωδέκατος μεταλλωρύχος που ανέβηκε στην επιφάνεια, ο 34χρονος Έντισον Πένα είναι γνωστός ως «ο δρομέας», μιας και καθημερινά έτρεχε πέντε χιλιόμετρα στα τούνελ του ορυχείου για να διατηρείται σε φόρμα.
Ο δέκατος τρίτος ήταν ο Κάρλος Μπάριος, ενώ δέκατος τέταρτος απεγκλωβίστηκε ο Βίκτορ Χαμόρα, ένας οδηγός που κατέβηκε για να επισκευάσει ένα όχημα και έμεινε εγκλωβισμένος μετά την κατάρρευση του τούνελ.
Ακολούθησαν ο Βίκτορ Σεγκόβια, πατέρας πέντε παιδιών· δέκατος έκτος ήταν ο ο Ντανιέλ Χερέρα· και δέκατος έβδομος ο Ομάρ Ρεϊγάδας, χήρος, πατέρας έξι παιδιών, με 14 εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα από τα οποία ένα γεννήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Aκολούθησαν οι Εστέμπαν και Πάμπλο Ρόχας (44 και 44 ετών) και ο 48χρονος Ντάριο Σεγκόβια.
Η σειρά που οι εργάτες θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει καθοριστεί, αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ορυχείου έχει στηθεί ένα μικρό νοσοκομείο, προκειμένου οι μεταλλωρύχοι να υποβληθούν στις πρώτες απαραίτητες εξετάσεις. Εν συνεχεία θα περάσουν λίγες ώρες με τις οικογένειές τους και αργότερα θα μεταφερθούν για περαιτέρω ιατρική παρακολούθησε σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο Χιλιανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η υγεία των πρώτων μεταλλωρύχων είναι αρκετά καλή. Τόνισε ότι σε γενικές γραμμές πάσχουν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής
συχνότητας, όμως πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν ανησυχούν.
Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Φλορένσιο Αβάλος ήταν ένας από τους προϊσταμένους των μεταλλωρύχων όταν παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου από την κατάρρευση των στοών του ορυχείου.
Κατά το παρελθόν, επανειλημμένα είχε παραπονεθεί για την κακή κατάσταση του ορυχείου. Συχνά ακούγονταν τριγμοί, έλεγε. Αλλά παρέμεινε πιστός στην εργασία του. Επίσης φρόντιζε πάρα πολύ το νεότερο αδελφό του Ρενάν, 23 χρόνων.
Το «θαύμα»
Ο Χιλιανός πρόεδρος μίλησε για «μια υπέροχη νύχτα, που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσουν ποτέ. Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων» είπε, ευχαριστώντας τον Θεό και τους διασώστες για την επιχείρηση.
Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς. «Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες, που δεν ξέραμε αν είναι ζωντανοί, δεν ξέραμε αν είναι νεκροί. Δεσμευτήκαμε να τους αναζητήσουμε και κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.
{{{ map }}}
Αίσιο τέλος
Η διαδικασία εντοπισμού και απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα.
Το υπέδαφος στην έρημο Ατακάμα όπου παγιδεύτηκαν είναι σκληρό και όχι πάντοτε σταθερό. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.
Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές. Με κάψουλες μεταφέρονταν τρόφιμα, ιματισμός και άλλα αναγκαία ώστε οι παγιδευμένοι να ζήσουν.
Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την επιχείρηση διάσωσης τον Δεκέμβριο. Όμως ένα από τα τρυπάνια κέρδισε τον αγώνα δρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν και ειδικοί της NASA, για να βοηθήσουν τους μεταλλωρύχους να αντιμετωπίσουν την απομόνωσή τους, γυμναστές, αλλά και ψυχολόγοι ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση των ΜΜΕ όταν βγουν στην επιφάνεια.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής και μηχανικοί της εταιρίας Codelco σχεδίασαν και κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους θαλάμους, με συσκευές οξυγόνου και εξοπλισμό, ειδικά για τις συνθήκες στο ορυχείο. Αλλά ο θάλαμος Phoenix δούλεψε. Ειδικοί είχαν μελετήσει το ρυθμό της ανάβασης ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι παγιδευμένοι πρόβλημα υγείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις