Ο Κύπριος καθηγητής Μηχανικής Χρυσόστομος Νικίας αναγορεύτηκε την Παρασκευή πρόεδρος του διάσημου Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Ο Χρυσόστομος Νικίας αποφοίτησε το 1970 από το Α’ Γυμνάσιο
Αμμοχώστου, σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα, και στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (1982-1985)
και το Πανεπιστήμιο Νορθίστερν (1985-1991).

Το 1991 διορίστηκε στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου τέθηκε επικεφαλής του κέντρου πολυμέσων, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε στο Integrated Media Systems Center (IMSC). Το 2001 εξελέγη κοσμήτορας και το 2005 εξελέγη αντιπρόεδρος και πρύτανης (Provost) του Πανεπιστημίου.

Ο Χρυσόστομος Νικίας έχει γράψει 85 άρθρα σε περιοδικά και τρία βιβλία, έχει κάνει 180 επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει 8 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το 2008 κέρδισε το βραβείο IEEΕ Simon Ramos.

Δύο πρωτοβουλίες του που έτυχαν ιδιαίτερης μνείας στη Νότια Καλιφόρνια ήταν η εισαγωγή στο
Πανεπιστήμιο διαθεματικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και η έμφαση στις
ανθρωπιστικές σπουδές με την εισαγωγή του προγράμματος USC Arts and
Humanities Initiative.

Ο Δρ Νικίας είναι επίσης γνωστός και για την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα και το αρχαίο θέατρο. Μάλιστα στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού χρόνου αναλαμβάνει τη διδασκαλία ενός σεμιναρίου, στους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου, με θέμα την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της δραματικής τέχνης στην αρχαία Αθήνα.

Το 2005 η κυπριακή πολιτεία τον τίμησε με το Κρατικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ