Έγιναν λάθη στο Ιράκ, παραδέχθηκε η Κοντολίζα Ράις
«Λάθη» στην επιχείρηση ανοικοδόμησης του Ιράκ παραδέχθηκε η Κοντολίζα Ράις, επιμένοντας ωστόσο πως η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν σωστή απόφαση. Σε συνέντευξή της στο CNN, και λίγο πριν συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πως δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «επιτυχία» ή «αποτυχία» του πολέμου και ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από την Ιστορία.
«Λάθη» στην επιχείρηση ανοικοδόμησης του Ιράκ παραδέχθηκε η Κοντολίζα Ράις, επιμένοντας ωστόσο πως η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν σωστή απόφαση.
Σε συνέντευξή της στο CNN, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, και λίγο πριν συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πως δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «επιτυχία» ή «αποτυχία» του πολέμου και ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από την Ιστορία.
«Πιστεύω ότι και πάλι θα έδιωχνα τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, όμως στο θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ, θα λειτουργούσα διαφορετικά» δήλωσε η Ράις, σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι ρίξαμε όλο το βάρος στη Βαγδάτη, χωρίς να δώσουμε έμφαση στις επαρχίες. Ίσως δεν κατανοήσαμε σωστά το μέγεθος της διάσπασης του κόσμου, εξαιτίας της μακροχρόνιας τυραννίας».
Πάντως, η Κοντολίζα Ράις υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η «επιτυχία» ή η «αποτυχία» αυτού του πολέμου, καθώς και άλλων αποφάσεων της κυβέρνησης Μπους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
«Ορισμένα πράγματα που δείχνουν θαυμάσια μία ορισμένη στιγμή, μπορεί τελικά να αποδειχθούν λάθος εάν τα ξανασκεφθείς, και το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, αυτό είναι κάτι που θα κρίνει η ιστορία» επισήμανε.
Την Παρασκευή, Ράις και Ομπάμα συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο και, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου, συζήτησαν διάφορα ζητήματα «εθνικής ασφάλειας». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, καθώς μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Νωρίτερα, σε ομιλία της στο Εθνικό Κέντρο Τύπου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στόχος της εισβολής στο Ιράκ ήταν η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και όχι ο εκδημοκρατισμός της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πολέμησαν τον Αδόλφο Χίτλερ για να εκδημοκρατίσουν τη Γερμανία, ανάφερε χαρακτηριστικά.
«Κηρύσσεις πόλεμο όταν απειλείται η ασφάλεια. Και το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ» τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κλιματική αλλαγή: Τουλάχιστον 6,6 εκ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 – Αποκαλυπτικοί χάρτες
- Ο Χάαλαντ κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης για πρόστιμο 65 ευρώ
- Καιρός: Σύννεφα mammatus έκαναν την εμφάνισή τους σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
- Λάος: Τους 6 έφτασαν οι θάνατοι τουριστών από αλκοόλ – Συλλυπητήρια εξέφρασε η κυβέρνηση
- Αγγλικά: Σε ποιες χώρες τα μιλάνε καλύτερα – Η θέση της Ελλάδας
- Ναυάγιο με μετανάστες νότια του Φαρμακονησίου