Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά, εισηγήθηκε ο σύμβουλος του ΣτΕ
Την αντισυνταγματικότητα της έκτακτης εισφοράς του 2009 λόγω της αναδρομικής επιβάρυνσης εισοδημάτων και παραβίασης της φορολογικής ισότητας υποστήριξε ο σύμβουλος του ΣτΕ κατά την εισήγησή του στη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο. Της ρύθμισης υπεραμύνθηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου, υποστηρίζοντας πως τα εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο της φορολόγησης.
- Μετά τον Μπάιντεν και ο Κλίντον «καίει» τη Χάρις στο «παρά 5» των εκλογών
- Αυτό είναι το πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία
- Τα κρεβάτια-φέρετρα: Γιατί οι δυτικοευρωπαίοι τρύπωναν σε ξύλινα κουτιά τις νύχτες
- Μυστήριο στην υπόθεση της 75χρονης αγνοούμενης Σανίκο Τσαούσι - Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Συζητήθηκε την Τετάρτη στο Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση φορολογουμένων για αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τη οποία κρίθηκε συνταγματική η έκτακτη εισφορά του 2009.
Ο σύμβουλος επικρατείας Ι.Γράβαρης υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων λόγω της αναδρομικής επιβάρυνσης εισοδημάτων του 2007 και παραβίασης της φορολογικής ισότητας.
Επιπλέον, οι δικηγόροι του φορολογουμένου και διαφόρων φορέων (Συνήγορος του φορολογουμένου και Ένωση Ελλήνων Φοροτεχνικών) αναφέρθηκαν και σε άλλο συνταγματικό πρόβλημα, σημειώνοντας πως ο νόμος ανεβάζει το ύψος της εισφοράς κλιμακωτά με βάση το εισόδημα επιβάλλοντας όχι ποσοστό αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο εκείνος που έχει μικρότερο εισόδημα.
Από την πλευρά τους, οι νομικοί σύμβουλοι του δημοσίου υποστήριξαν ότι η έκτακτη εισφορά δεν αποτελεί προσαύξηση φόρου και δεν είναι αντισυνταγματική γιατί δεν επιβάλλεται αναδρομικά, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2007 μόνο ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο της φορολόγησης αφού κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν υπήρχε άλλη βάση υπολογισμού της, καθώς δεν είχαν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά.
Πρόσθεσαν ότι ο νομοθέτης είχε υπόψη του την νομολογία του ΣτΕ του 1979 όταν είχε κριθεί συνταγματική έκτακτη εισφορά το 1976 χρησιμοποιώντας ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο εισοδήματα του 1974. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν θα διακινδύνευε ο νομοθέτης να κάνει αυτή την ρύθμιση αφού γνώριζε αυτή την νομολογία και δεν θα διακινδύνευε να αναγκαστεί να επιστρέψει μεγάλα ποσά.
Τέλος, αναφερόμενοι στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, υποστήριξαν πως το ιδιωτικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον και ότι πρέπει να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες επικαλούμενοι και τη σχετική φράση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις