Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 72 ετών, ο Μιλτιάδης Έβερτ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού
πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις
ιδέες και τις αρχές του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πολιτικού.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του από τη Φρανκφούρτη επισημαίνει ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν «ένας αγωνιστής της παράταξης, του τόπου, της δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα», επισημαίνει ο κ.Σαμαράς ο οποίος εκφράζει στην οικογένειά του εκλιπόντος «τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, για τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ δήλωσε: «Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό πολιτικό, τον ξεχωριστό άνθρωπο, το μεγάλο φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια απηύθυναν και πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο ρόλο και τη συμβολή του Μιλτιάδη Έβερτ στα πολιτικά πράγματα του κόμματος αλλά και το δημόσιο βίο της χώρας.

«Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει ότι ο Μ.Εβερτ ήταν «μαχητικός πολιτικός, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του. Η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης».

» Είχα στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και νωρίτερα, την πρώτη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας».

» Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και επί πολλά χρόνια συναδέλφου στα κοινοβουλευτικά έδρανα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής μας ζωής και έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας. Κατά τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, ως βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε με συνέπεια και δυναμισμό τις ιδέες τις οποίες πρέσβευε και αναδείχθηκε σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα από τα οποία εργάστηκε ευσυνείδητα για τις αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος ενώ εξέφρασε τα πλέον θερμά του συλλυπητήριά στους οικείους του.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν «ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι «η παράταξη θρηνεί. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή. Στην οικογένειά του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου».

«Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Προέδρου Μιλτιάδη Έβερτ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου. Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής. Εκφράζω στην οικογένεια του τα θερμά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε για τον εκλιπόντα πολιτικό.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, τον οποίο χαρακτηρίζει «έντιμο πολιτικό, συνεπή στις ιδέες του, με μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Μιλτιάδης Έβερτ θα μας θυμίζει το μεγάλο βήμα της ελεύθερης δημοτικής ραδιοφωνίας, όταν ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων».

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μ.Έβερτ: ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ

Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου του 1939.

Με αδιάλειπτη παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα από το 1974 έως τον Σεπτέµβριοτου 2009, ο Μιλτιάδης Εβερτ αναδείχθηκε κεντρικό πρόσωπο της εγχώριας πολιτικής σκηνής στα µεταπολιτευτικά χρόνια, ενώ άφησε ανεξίτηλο στίγµα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δήµαρχος Αθηναίων κατά την περίοδο 1986 – 1989.

Κατά την πολιτική διαδροµή του υπήρξε πρωταγωνιστής έντονων συγκρούσεων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο εσωκοµµατικό πεδίο, που ενίσχυσαν ακόµη περισσότερο το πολιτικό του κεφάλαιο και τον έφεραν τον Νοέµβριο του 1993 στο τιµόνι της ΝΔ, όπου παρέµεινε έως τον Μάρτιο του 1997, παραδίδοντας στον Κώστα Καραµανλή.

Το 1974 υπήρξε ένα από τα νέα στελέχη που παρακίνησε ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραµανλής να δοκιµαστούν στην ενεργό πολιτική – και τον συµπεριέλαβε στον συνδυασµό της Α’ Αθήνας, όπου εξελέγη, ενώ από το 1977 εκλεγόταν πάντα πρώτος σε σταυρούς. Στην πολιτική, ωστόσο, είχε περάσει από τα προδικτατορικά χρόνια και παλαιοί φίλοι του είναι πεπεισµένοι ότι θα είχε θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής νωρίτερα εάν δεν µεσολαβούσε το πραξικόπηµα των Απριλιανών.

Απόφοιτος της ΑΣOΕΕ, είχε εργαστεί ως οικονοµικός σύµβουλος στην Εµπορική Τράπεζα και οικονοµικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (1966 – 1974), ενώ το 1976 ξεκίνησε και η θητεία του σε κυβερνητικά αξιώµατα. Μέχρι την ήττα της ΝΔ, το 1981, είχε διατελέσει διαδοχικά υφυπουργός Oικονοµικών, υπουργός Βιοµηχανίας και Ενέργειας και υπουργός Oικονοµικών, ενώ σε υπουργική θέση επανήλθε το 1989 – επί κυβέρνησης Τζαννετάκη ως υπουργός Υγείας και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ως υπουργός Προεδρίας.

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συγκρούστηκε τον Oκτώβριο του 1991 και υπέβαλε την παραίτησή του, για να εξελιχθεί έως τις εκλογές του Oκτωβρίου του 1993 στον βασικότερο πόλο εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης στην τότε κυβέρνηση. Παρά ταύτα, ένα µήνα αργότερα διαδέχθηκε τον Κωνστ. Μητσοτάκη µε τη στήριξή του, επικρατώντας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στη µάχη που δόθηκε για τη γαλάζια διαδοχή στην Κοινοβουλευτική Oµάδα της ΝΔ.

Δημοσίευσε πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, άμυνας, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπήρξε και συγγραφέας αρκετών βιβλίων («Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή»).

Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ