Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας κοινής βάσης δεδομένων μέσω της οποίας τα ρομπότ θα μπορούν να μοιράζονται για τις γνώσεις τους για τον κόσμο.

Το φιλόδοξο σύστημα θα επιτρέπει στις μηχανές να ανεβάζουν και να μοιράζονται οδηγίες για τις εργασίες που έχουν μάθει να επιτελούν, καθώς και πληροφορίες για τα αντικείμενα και τους χώρους με τους οποίους έχουν εξοικειωθεί.

Για παράδειγμα, αν ένα άπειρο ρομπότ κληθεί από το αφεντικό του να στρώσει το τραπέζι, θα μπορεί να κατεβάζει δεδομένα για το τι είναι τραπέζι και πώς πρέπει να διατάσσονται πάνω του τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι στη σημερινή βιομηχανία ρομποτικής δεν υπάρχουν καθιερωμένα στάνταρτ: κάθε ρομπότ που αναπτύσσεται μαθαίνει να βλέπει και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

Το νέο εγχείρημα, με την ονομασία RoboEarth, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη θέσπιση προδιαγραφών και προτύπων για τη λειτουργία των ρομπότ.

Η βάση δεδομένων θα είναι κάτι σαν ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια για μηχανές, εξηγεί στο BBC ο Δρ Μάρκους Βάιμπελ του ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.

«H Wikipedia χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για να μοιράζονται γνώσεις, τις οποίες μπορεί να επεξεργάζεται οποιοσδήποτε […] Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει για τα ρομπότ» αναφέρει.

Η βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει πληροφορίες για αντικείμενα, δραστηριότητες και χώρους, είπε ο ερευνητής, ένας από τους 35 που συμμετέχουν στην προσπάθεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ