Το «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσαν οι επιθεωρητές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ την Παρασκευή, συνοδεύοντάς το όμως με αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Προτείνουν δε γιγαντιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για το διάστημα 2011-2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2012.

«H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015» είπε ο Σ.Ντερούζ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για το τι περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται: «ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012»

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δραστικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών.

«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάζ Ντερούζ, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, έναντι προηγούμενου στόχου για 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013.

«Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το πόσο των 15 δισ ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και τα 35 δισ μετά είναι εφικτό» είπε ο κ. Ντερούζ και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα […]

» Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις.»

Οικονομολόγοι πάντως χαρακτήρισαν φιλόδοξο τον νέο στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Το μόνο που έχει αλλάξει και είναι καινούριο είναι η επιμονή τους για ένα πιο επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», σχολίασε ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στο Reuters.

«Δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν 50 δισ., αλλά δεν είναι παράλογο, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί γρήγορα το υπέρογκο χρέος της χώρας» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελλης.

Προτείνουν συγχωνεύσεις τραπεζών

Παράλληλα, η τρόικα προέτρεψε τις ελληνικές τράπεζες να διερευνήσουν στρατηγικές συμμαχίες με εγχώρια ή ξένα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς επίσης και να εξετάσουν την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Από την πλευρά του Δημοσίου στο μνημόνιο Νο4 προβλέπεται ότι θα παρασχεθούν στις τράπεζες30 δισ. ευρώ ως επιπλέον εγγυήσεις, όπως αναφέρει και το ΥΠΟΙΚ στο σχετικό σημείωμά του.

«Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να παράσχει 30 δισ. επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας» αναφέρει το υπουργείο.

«Μεταξεταστέες» οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η τρόικα έδωσε ουσιαστικά παράταση και θα επαναξιολογήσει τον νόμο, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

«Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που πήραμε τη νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να κάνει μια αξιολόγηση και να δει αν, τελικά, παράγει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα», υποστήριξε ο κ. Σαχινίδης, κάτι που αποδέχτηκε και η τρόικα. Όπως είπε, η πορεία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αξιολογηθεί στην επόμενη επίσκεψη.

Αναφερθείς γενικά στην διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Στελέχη της ΕΕ-ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, που αναμένεται να εκτοξευθούν την περίοδο 2014-15.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, όπως η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και η παροχή δανείων προς την Ελλάδα για την εξαγορά μέρους του χρέους της.

Η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η χώρα έχει ήδη λάβει 38 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για το τι προβλέπεται στην τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου, για την οποία συμφώνησαν τρόικα – κυβέρνηση, αναφέρεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται στο -3% για το σύνολο του έτους με τον πληθωρισμό να περιορίζεται σε 2,5% σε ετήσια βάση.

Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται από το 2012.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα έχει ψηφίσει έως τα μέσα Μαΐου, μετά από δημόσια διαβούλευση, το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο 2012- 2014, με παρεμβάσεις συνολικού ύψους 8% του ΑΕΠ.

Οι βασικές αυτές παρεμβάσεις, καθώς και πρόσθετες εναλλακτικές, θα περιγράφονται σε οκτώ τομεακά σχέδια δράσης, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ.

Ειδικά για το τρέχον έτος, στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ από έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ το 2010.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιγράφονται επτά ειδικά κεφάλαια για τα αποτελέσματα και τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, καθώς και για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων με μεγάλα ελλείμματα) και τις διαρθρωτικές αλλαγές (μεταξύ άλλων, οι πρόσθετες παρεμβάσεις, εάν χρειασθεί, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση τουρισμού και λιανικού εμπορίου, καθώς και το «άνοιγμα» όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων).

Ειδικότερα, για το έλλειμμα τονίζεται ότι στόχος παραμένει η μείωσή του κάτω από 3% έως το 2014 με στόχο το 7,4% για το 2011.

Για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σημειώνεται ότι η επόμενη φάση περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό με τις αναλογιστικές μελέτες, αλλά και το θέμα των επικουρικών ταμείων.

Για την Υγεία επισημαίνεται ότι υλοποιούνται οι περισσότερες δράσεις, προχωρά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται ο διαγωνισμός για το ενιαίο σύστημα.

Για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τονίζεται ιδιαίτερα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρεται ότι παραμένει σταθερό με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας.

Τέλος, στις διαρθρωτικές αλλαγές τονίζεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, η παρακολούθηση εφαρμογής του νέου νόμου, αλλά και η θέσπιση αλλαγών, όπου κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών, η επιτάχυνση της υλοποίησης δημόσιων έργων και επενδύσεων και η απορρόφηση ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τα one-stop shops και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ και οι ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ