Ο αυστραλοπίθηκος του Αφάρ, ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς συγγενείς του ανθρώπου, διάσημος από το απολίθωμα της «Λούσι», είχε ήδη εγκαταλείψει τα δέντρα και ύψωνε πλέον το ανάστημά του στη σαβάνα της Αιθιοπίας.

Η θεωρία ότι ο Australopithecus afarensis είχε αποκλειστικά δίποδη βάδιση παρέμενε μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη. Τώρα, όμως, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από νέα απολιθώματα, τα οποία δείχνουν ότι τα πόδια αυτού του πρωτόγονου ανθρωπίδη είχαν καμάρα, όπως τα δικά μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο κορυφαίο περιοδικό Science, αφορά ένα απολιθωμένο μετατάρσιο οστό, αυτό που συνδέει το τέταρτο δάχτυλο του ποδιού με το υπόλοιπο πέλμα.

Το οστό αυτό διαφέρει ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χιμπατζή, ο οποίος έχει επίπεδα πέλματα, και μπορεί να χρησιμοποιεί τα πόδια του για να γραπώνεται στα κλαδιά, είναι όμως μάλλον άτσαλος όταν βαδίζει στο έδαφος.

Η ανακάλυψη «δείχνει ότι αυτοί οι πρόγονοί μας περπατούσαν όπως εμείς. Δεν είχαν σερνάμενο βάδισμα, περπατούσαν όρθιοι, ένα βασικό χαρακτηριστικό στο δικό μας κλαδί του εξελικτικού δέντρου» δήλωσε η Κάρολ Ουάρντ του Πανεπιστημίου του Μισούρι, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη των οστών της Λούσι είχε δείξει πάντως ότι τα χέρια της ήταν
σχετικά μακρά και μυώδη, χαρακτηριστικό που υποδεικνύει ότι ο
αυστραλοπίθηκος μπορούσε να σκαρφαλώνει αν χρειαζόταν.

Ο σκελετός της Λούσι (ένθετη αριστερά) ανακαλύφθηκε το 1974, ενώ τα νέα απολιθώματα βρέθηκαν πριν από 11 χρόνια και ανήκουν σε διαφορετικό άτομο.

Και τα δύο ευρήματα, πάντως, χρονολογούνται στα 3,2 εκατ. χρόνια και προέρχονται από το Χαντάρ της περιοχής Αφάρ της Αιθιοπίας, η οποία θεωρείται λίκνο της ανθρωπότητας.

Παραμένει άγνωστο αν το είδος Australopithecus afarensis είναι άμεσος πρόγονός μας, ή απλώς ένας παλιός μας ξάδελφος. Το γένος Australopithecus θεωρείται πάντως προγονικό του γένους Homo.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press