Διάλεξη του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ
Ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ομαδικός αναλυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Τα στάδια ψυχικής ανάπτυξης του ενήλικου ατόμου και το νόημα της ζωής» στις 5 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως σημειώνει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, «η ψυχανάλυση πρώτη κατέδειξε την τεράστια σημασία της παιδικής ηλικίας για […]
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
Ο άνθρωπος όμως περνάει και διάφορα άλλα στάδια κατά τη διάρκεια της ζωής του – που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται συνειδητά αλλά κυρίως ασυνείδητα από τις πρώτες εμπειρίες του, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής.
Η εξέλιξη της ψυχικής ζωής του ενήλικα άρχισε να μελετιέται τα τελευταία χρόνια. Ο μεγάλος ψυχαναλυτής E.Erikson περιέγραψε διάφορα στάδια κα τα κυριότερα προβλήματα κάθε σταδίου, αλλά σημαντική είναι η έρευνα του Levinson που στηρίχτηκε σε έρευνα και απαντήσεις πολλών χιλιάδων ατόμων. Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, ο κύκλος ζωής του ανθρώπου διαιρείται σε τέσσερεις μεγάλες περιόδους με ενδιάμεσα μεταβατικά στάδια (κρίσιμες φάσεις). Τονίζεται ότι αυτές οι περίοδοι έχουν απόλυτη σχεδόν σχέση με την χρονολογική ηλικία του ανθρώπου και δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τη διανοητική ή ψυχική ωριμότητά του. Η ωριμότητα θα καθορίσει τον τρόπο που το άτομο θα αντιμετωπίσει τις κρίσεις αυτές (εύκολα ή δύσκολα, λειτουργικά ή δυσλειτουργικά).
Σε αδρές γραμμές λοιπόν ο κύκλος της ζωής αποτελείται από τέσσερις περιόδους. Η κάθε περίοδος είναι σταθερή και σχετικά ήρεμη, δημιουργεί δομικά στοιχεία στην προσωπικότητα και ακολουθείται από μία κρίσιμη φάση (μεταβατική) που αλλάζει τη δομή και τους στόχους. Η μεταβατική αυτή κρίσιμη φάση είναι στο τέλος κάθε δεκαετίας και κρατάει 3-5 χρόνια.»
Στη διάλεξή του ο Ματθαίος Γιωσαφάτ θα προσπαθήσει να περιγράψει πώς συνδέονται αυτές οι φάσεις με το επάγγελμα και κυρίως με την οικογενειακή ζωή του ανθρώπου. Πώς περνάμε αυτές τις φάσεις; Ποια είναι τα κύρια καθήκοντα και επιδιώξεις σε κάθε περίοδο; Τι ρόλο παίζουν οι εξωτερικοί παράγοντες (κοινωνικές συνθήκες, οικονομία, πολιτική κατάσταση, ιστορική περίοδος); Πώς επιδρά η σημερινή οικονομική κρίση, αλλά και η κρίση αξιών στη νεολαία και σε όλους μας;
Σε όλη του την πορεία ο άνθρωπος καθοδηγείται από τις διανοητικές απόψεις και την συναισθηματική αντιμετώπιση του νοήματος της ζωής. Υπάρχει κάποιο νόημα καθολικό που να ισχύει για όλους ή ο καθένας πρέπει να βρει το δικό του; Πώς αντιμετωπίζουμε μια ζωή χωρίς νόημα; Τι απαντήσεις δίνουν σε αυτό το καίριο ερώτημα η θρησκεία, η επιστήμη και η ψυχανάλυση; “Σε αυτά τα τεράστια θέματα, που αφορούν το νόημα της ζωής, δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις”, λέει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ. “Θα παρουσιαστούν ακροθιγώς και ίσως ακολουθήσει μια γόνιμη συζήτηση”.
Στις 5 Απριλίου, στην εκδήλωση του Megaron Plus, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει έναν από τους πιο καταξιωμένους ψυχίατρους-ψυχαναλυτές, να συνομιλήσει μαζί του και να θέσει τα δικά του ερωτήματα!
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής και ομαδικός αναλυτής. Είναι Υπεύθυνος Εκπαιδευτικού Προγράμματος & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Εκπαιδεύτηκε και εργάσθηκε για 15 χρόνια στο Λονδίνο. Κατέχει Δίπλωμα Ψυχιατρικής Ιατρικής (D.P.M.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής (M.R.C. Psych) από το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων Βρετανίας. Είναι τέως Διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Αγγλίας (Finchley Child and Family Psychiatric Center, London), Υποδιευθυντής (Senior Registar) στο κέντρο Tavistoc του Λονδίνου και τέως Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Είναι επίσης Διδακτικό μέλος στο Βασιλικό Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, της Παγκοσμίου Ψυχιατρικής Εταιρείας και πολλών άλλων εταιρειών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας. Είναι μέλος, μετά από κανονική εκπαίδευση, της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, της Εταιρείας Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας και της Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας του Λονδίνου. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής και Εκπαιδευτής – Αναλυτής, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στην Αναλυτική Ομαδική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία του Ινστιτούτου Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Λονδίνου, καθώς και μέλος της Ομάδας Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης (Advanced Training) στην Ομαδική Ανάλυση της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Είναι ιδρυτικό Μέλος, πρώην Πρόεδρος και Μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, καθώς και Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας, της Διεθνούς Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας και της Διεθνούς Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.
Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις