Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Top 10 των παράξενων – Το μανιτάρι που λάμπει, η τυραννοβδέλλα και η εξωτική τους «παρέα»

Το Top 10 των παράξενων – Το μανιτάρι που λάμπει, η τυραννοβδέλλα και η εξωτική τους «παρέα»

Το μικρόβιο που τρώει τη σκουριά στο κατάστρωμα του Τιτανικού, ένα μανιτάρι που λάμπει στο σκοτάδι, καθώς και η τρομερή «βασιλική τυραννοβδέλλα», είναι μερικά από τα εξωτικά πλάσματα στο Top 10 των ειδών που ανακαλύφθηκαν το 2010, σύμφωνα με τη λίστα Αμερικανών ερευνητών. Δείτε τις εικόνες.

Το μικρόβιο που τρώει τη σκουριά στο κατάστρωμα του Τιτανικού, ένα μανιτάρι που λάμπει στο σκοτάδι, καθώς και η τρομερή «βασιλική τυραννοβδέλλα», είναι μερικά από τα εξωτικά πλάσματα στο Top 10 των ειδών που ανακαλύφθηκαν το 2010, σύμφωνα με τη λίστα Αμερικανών ερευνητών.

Η λίστα του Διεθνούς Ινστιτούτου Εξερεύνησης Ειδών, το οποίο υπάγεται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, περιλαμβάνει περυσινές ανακαλύψεις από τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, τη Νότιο Αφρική, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Δυτική Αφρική, το Όρεγκον των ΗΠΑ, τα νησιά Μασκαρέν του Ινδικού, τον Κόλπο του Μεξικού και το Βόρειο Ατλαντικό.Το λιγότερο ελκυστικό νέο είδος είναι η «τυραννοβδέλλα» (Tyrannobdella rex) που ανακαλύφθηκε γαντζωμένη μέσα στο ρουθούνι ενός κοριτσιού από το Περού. Έχει μήκος μικρότερο από πέντε εκατοστά, φέρει όμως μια πανίσχυρη σιαγόνα με αναλογικά τεράστια δόντια.

Ακόμα πιο παράξενο είναι το βακτήριο που ανακαλύφθηκε από Καναδούς και Ισπανούς ερευνητές στο ναυάγιο του Τιτανικού. Στο κατάστρωμα και τα κιγκλιδώματα του τραγικού υπερωκεάνιου, η «αλομονάδα του Τιτανικού» (Halomonas titanicae) τρέφεται με οξείδια του σιδήρου.

«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το βακτήριο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στη διαχείριση παλιών πλοίων και εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου που βρίσκονται στο βυθό» επισημαίνει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι βιολόγοι ανακάλυψαν ένα μανιτάρι του δάσους (Mycena luxaeterna) που εκπέμπει διαρκώς ένα έντονο, κιτρινοπράσινο φως. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή βιοφθορισμού έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε περίπου 70 είδη μυκήτων.

Το φετινό Top 10 περιλαμβάνει ακόμα έναν μύκητα, ένα μανιτάρι του Όρεγκον που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Από τον κόσμο των εντόμων, οι ερευνητές ξεχώρισαν μια κατσαρίδα της Νοτίου Αφρικής (Saltoblattella montistabularis) που μετακινείται πηδώντας σαν ακρίδα.

Στο Αρχιπέλαγος Μασκαρέν του Ινδικού Ωκεανού, η μεγάλη ανακάλυψη ήταν ένα νέο είδος γρύλου (Glomeremus orchidophilus), που είναι και ο μοναδικός επικονιαστής της σπάνιας ορχιδέας Angraecum cadetti.

Στη Μαδαγασκάρη, τέλος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι την «αράχνη του Δαρβίνου» (Caerostris darwini) με μετάξι δύο φορές ισχυρότερο από ό,τι σε άλλα είδη. Οι ιστοί της είναι εξαιρετικά μεγάλοι -ένας από αυτούς βρέθηκε να εκτείνεται από τη μία όχθη ενός ποταμού έως την άλλη, σε απόσταση 25 μέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Τι αλλαγές φέρνουν οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι γίνεται με κόμμα Κασσελάκη και αξιωματική αντιπολίτευση

Οι τεκτονικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν αναμένεται να αλλάξου τις ισορροπίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024