Να δώσουν πίσω την επιστροφή φόρου που κέρδισαν μέσω αποδείξεων, αν ξεπερνά τα 300 ευρώ, επιβάλλει εκτός των άλλων στους φορολογούμενους η κυβέρνηση μέσω του εφαρμοστικού νόμου, σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διάταξη, που έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει την απόφαση που ελήφθη μόλις πέρυσι και παρουσιάστηκε ως τομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η επιστροφή του μπόνους έρχεται δηλαδή να προστεθεί στην έκτακτη εισφορά (εισφορά αλληλεγγύης για την κυβέρνηση), στο χαράτσι από την μείωση του αφορολόγητου και όποιο άλλο αν για παράδειγμα πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία.

Επιπλέον, αν ήδη έχει γίνει εκκαθάριση φόρου και ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου λόγω των αποδείξεων μεγαλύτερη από 300 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα για το ποσό που ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Αυτό θα γίνει μέσω του συμψηφισμού με την έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται αναδρομικά για τα εισοδήματα που προέκυψαν το 2010. Θα υπάρξουν δηλαδή φορολογούμενοι που, αν και είχαν στο εκκαθαριστικό τους επιστροφή λόγω των αποδείξεων, τελικά θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο.

Αντίθετα η ποινή 10% έναντι του ποσού σε περίπτωση που δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό λόγω αποδείξεων, παραμένει.

Η επίμαχη παράγραφος στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει:

«Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου».

Σε ό,τι αφορά το ποσό των αποδείξεων για την έκπτωση του αφορολόγητου, το ποσό αυξάνεται από το 10% στο 25%.

Η παράγραφος αναφέρει: «Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%)».

Άγνοια της συγκεκριμένης ρύθμισης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Μιλώντας στο Mega o κ. Πάγκαλος είπε ότι «εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι λυπηρό» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Την διαφωνία του με την επίμαχη διάταξη εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, επισημαίνοντας στο Mega ότι δεν υπήρξε ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με μία τέτοια ρύθμιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ