Το νέο πακέτο στήριξης και η συμμετοχή ιδιωτών στο επίκεντρο του Eurogroup
Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, όπου πλέον συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους, συναντώνται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές. Επί τάπητος θα τεθούν οι βασικοί άξονες της νέας βοήθειας, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Μείωση επιτοκίων για τα δάνεια προς την Ελλάδα ζητεί ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών.
- Σκληροί κακοποιοί οι δύο δραπέτες από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Οι πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα ακόμη περιμένουν τους κατοίκους
- O Μπράιαν Τζόνσον, o πολυεκατομμυριούχος ενάντια στο θάνατο, θέλει να μην πεθάνεις
- Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του - Πώς αντέδρασε (βίντεο)
Οι τελευταίες εξελίξεις και η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιάς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γ. Γλυνός.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι η γαλλική πρόταση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι ασύμφορη για τη χώρα, ενώ αντίστοιχες θέσεις συμμερίζονται και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση ζητεί τη μείωση των επιτοκίων κάτω από το 4% ενώ βλέπει και με καλό μάτι την πρόταση για επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές των ομολόγων διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% κατά μέσο όρο σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.
Η ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού αναγνωρίζεται από αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και είναι ενδεικτική απ’ αυτή την άποψη η δήλωση του Σουηδού υπουργού Οικονομίας Άντερς Μποργκ ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, μέσω της μείωσης των επιτοκίων ή μέσω εγγυήσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Υπό την απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης» χρεοκοπίας, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία στο σχέδιο μετακύλισης, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η φινλανδική, ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις για το νέο δάνειο.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Το ύψος της νέας βοήθειας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 110 δισ. ευρώ (60-70 δισ. το δάνειο και 30 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις), ενώ ο αρχικός στόχος για 30 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή ιδιωτών έχει «ψαλιδιστεί» στα 15 με 20 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι υπουργοί θα αναφερθούν στις βασικές παραμέτρους τους νέου πακέτου βοήθειας, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι αρκετά μεγάλο και στις αγορές υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης χρέους από την ευρωπεριφέρεια σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μεγάλη άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέους, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες στο Παρίσι, τώρα πλέον στο τραπέζι μπαίνει και η μείωση του χρέους, τόσο μέσω της πρότασης του IIF) για σύσταση ταμείου 50 δισ. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, όσο και μέσω της γερμανικής πρότασης για ανταλλαγή ομολόγων.
Τα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και αναλόγως των σχεδίων που υπάρχουν μπορεί να έχουν το ίδιο επιτόκιο και ονομαστική αξία με τα παλαιά ή μικρότερο.
Για να είναι ελκυστικοί οι νέοι τίτλοι, ενδεχομένως θα έχουν την εγγύηση τoυ προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), εφόσον η ΕΕ συμφωνήσει να εφαρμόσει μία παραλλαγή του αμερικανικού σχεδίου Brady.
Σε ό,τι αφορά την επαναγορά χρέους, αυτό που συζητείται στην ΕΕ είναι και η πιθανή εμπλοκή του EFSF είτε με απευθείας παρεμβάσεις στην αγορά είτε εμμέσως, προφανώς μέσω του δανεισμού της Ελλάδας.
Αυτή πρόταση είχε αποσυρθεί μερικούς μήνες, λόγω των έντονων αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Τέλος, ορισμένοι πιέζουν να προχωρήσει η ΕΚΤ σε απευθείας αγορές (ή για την ακρίβεια να τις συνεχίσει), καθώς έχει ήδη στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ, περίπου, τα οποία απέκτησε μέσω του προγράμματος επαναγοράς για τη στήριξη των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας που έχει σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες.
Ωστόσο, η ίδια η ΕΚΤ πιέζει αυτό να γίνει μέσω του EFSF, καθώς υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της για το πρόγραμμα επαναγοράς.
Πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες, όπως και παράγοντες των κυβερνήσεων και της αγοράς, πιστεύουν ότι το πρόγραμμα απέτυχε, αφού οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν και στην ουσία ο μόνος κερδισμένος ήταν οι μεγάλες τράπεζες που «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα στο 75% περίπου της ονομαστικής τους αξίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις