Το αργότερο σε 18 μήνες η Hewlett Packard θα έχει βρει την πλέον κατάλληληλη εναλλακτική στρατηγική για το κορυφαίο τμήμα προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως -μεταξύ άλλων, εξετάζεται και ο διαχωρισμός της κατασκευής PC σε ξεχωριστή εταιρεία μέσω spin-off ή άλλης συναλλαγής, όπως η πώλησή του. Η HP έχει ήδη από το Μάρτιο 2011 αποφασίσει την αναμόρφωσή της με βάση το λεγόμενο cloud computing.

Εντούτοις, η απόφαση της HP, η οποία εκλαμβάνεται ως εγκατάλειψη του hardware και στροφή στο λογισμικό για επιχειρήσεις λόγω της εξαγοράς ύψους 11 δισ. δολαρίων της βρετανικής Autonomy, οδήγησε σε πτώση 20% την μετοχή της εταιρείας την ημέρα της ανακοίνωσης.

Το τμήμα Personal Systems Group (PSG) αποτελεί τον κορυφαίο κατασκευαστή PC παγκοσμίως με έσοδα που μόλις το 2010 άγγιξαν τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που του δίνει την ηγετική θέση στην αγορά των λεγόμενων consumer και commercial PC. Εντούτοις, στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε και η απόφαση για τον αποχωρισμό του τμήματος και τα οποία αφορούσαν το τρίτο οικονομικό τρίμηνο της εταιρείας, τα έσοδα από το τμήμα αυτό σημείωναν πτώση 3% από χρόνο σε χρόνο με περιθώριο κέρδους 5,9% (σημαντικά μικρότερο από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της εταιρείας). Η πτώση των εσόδων του δεν μπορεί παρά να αποδωθεί στην πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις των λεγόμενων consumer PC που έφτασε το 17%. Παρόλα αυτά, το τμήμα κατασκευής υπολογιστών της HP παραμένει πρώτο με βάση είτε τα έσοδα, είτε τις μονάδες πωλήσεων, είτε το ποσοστό κέρδους. Το 2010 διατέθηκαν περί τα 64 εκατομμύρια PC.

Εκτός από την κατασκευή υπολογιστών, η Hewlett Packard παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής σε μεγάλες επιχειρήσεις, κατασκευάζει διακομιστές, συστήματα αποθήκευσης και δικτύωσης, αναπτύσσει λογισμικό (ένα τμήμα το οποίο σημειώνει σημαντική άνοδο), παρέχει οικονομικές υπηρεσίες (σημειώνοντας επίσης σημαντική αύξηση εσόδων) και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις λύσεις εκτύπωσης που αναπτύσσει.

«Η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για το PSG καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους μας και την έμφαση στη στρατηγική και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας», δήλωσε ο Léo Apotheker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HP. «Τον Μάρτιο παρουσιάσαμε τη στρατηγική για την HP, η οποία βασίζεται στο cloud, σε λύσεις και λογισμικό που έρχονται να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών μας, οι οποίες ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς που επανακαθορίζουν το πώς η τεχνολογία καταναλώνεται και αναπτύσσεται. Έκτοτε, παρατηρούμε επιτάχυνση αυτών των τάσεων, η οποία μας έχει οδηγήσει στην αξιολόγηση πρόσθετων μέτρων για την αναμόρφωση της HP, ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι η απόκτηση της Autonomy, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων το PSG, θα επιτρέψει στην HP να γίνει ακόμη περισσότερο ανταγωνιστική και να υλοποιήσει αποτελεσματικά τη στρατηγική της».

Η Autonomy αναπτύσσει λογισμικό για επιχειρήσεις για την ανάλυση δεδομένων και τη στήριξη αποφάσεων -στο πελατολόγιό της βρίσκονται 25.000 επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας και απασχολεί 2.700 υπαλλήλους. H εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας αντί του ποσού των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ότι αφορά το μέλλον του τμήματος και την απόφαση της εταιρείας να το διαχωρίσει ο πρόεδρος της εταιρείας είπε:

«Θεωρούμε ότι η διερεύνηση εναλλακτικών για το PSG θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα κάνοντάς το πιο ανταγωνιστικό και προσφέροντας μεγαλύτερη αξία στους μετόχους. Το PSG είναι μια παγκοσμίου κλάσης επιχείρηση, με ηγετική θέση όσον αφορά το μερίδιο αγοράς και με μία εξαιρετικά αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού, ευρείας πρόσβασης και go-to-market δυνατοτήτων. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο PSG μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία για να προβεί σε στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις για την καλύτερη θέση της επιχείρησης, προς όφελος των πελατών, των συνεργατών και των υπαλλήλων».

Το τέλος των συσκευών WebOS

H Hewlett Packard έλαβε επίσης «την δύσκολη αλλά αναγκαία» απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του τμήματος κατασκευής συσκευών που βασίζονται στην πλατφόρμα WebOS (την ταμπλέτα TouchPad που μόλις κυκλοφόρησε και τα smartphone Veer) εντός του τρέχοντος τριμήνου. Στο εξής αναζητά εναλλακτικές για την βέλτιστη αξιοποίηση της πλατφόρμας.

Το Μάρτιο ο επικεφαλής της εταιρείας είχε ανακοινώσει ότι
αρχής γενομένης το 2012, εκατομμύρια PC με Windows που διανέμει στην παγκόσμια αγορά η Hewlett Packard θα φέρουν επιπρόσθετα το WebOS, το λειτουργικό που έχει από το Μάιο του 2010 στις παλάμες του ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών, μετά την εξαγορά της Palm.

In.gr Τεχνολογία