Οι κόρες διαστέλλονται, τα χείλη σφίγγουν, ανεπαίσθητες μυικές συσπάσεις ρυτιδώνουν το μέτωπο: οι ακούσιες εκφράσεις του προσώπου μας όταν λέμε ψέματα μπορούν να γίνουν αντιληπτές με τη βοήθεια μιας κάμερας και ειδικών αλγόριθμων, υποστηρίζουν ερευνητές που συνεργάζονται με τις βρετανικές αρχές.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στη Βρετανία διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, ανέφεραν οι ερευνητές στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης.

Εφόσον η αξιοπιστία της τεχνολογίας βελτιωθεί, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση μεταναστών από τη βρετανική Υπηρεσία Συνόρων, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις δοκιμές εντός του έτους σε κάποιο αεροδρόμιο της χώρας.

Εκτός από τις ανεπαίσθητες κινήσεις των μυών του προσώπου που είναι γνωστό ότι συνοδεύουν τα ψέματα, οι αλγόριθμοι της νέας τεχνολογίας καταγράφουν μεταβολές στην αναπνοή, την κατάποση από αμηχανία και άλλες φυσιολογικές μεταβολές που δείχνουν άγχος.

Με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας στραμμένη στο πρόσωπο του εξεταζόμενου ενώ απαντά ερωτήσεις, το λογισμικό του συστήματος παρακολουθεί ακόμα και την αύξηση της αιμάτωσης κάτω από το δέρμα, ένδειξη αγγειοδιαστολής λόγω άγχους.

«Συνδυάσαμε σε ένα σύστημα τις καθιερωμένες πια έρευνες για τις εκφράσεις του προσώπου, τις πρόσφατες εξελίξεις στη θερμική απεικόνιση, τις τεχνικές για την παρακολούθηση προσώπων και τους νέους αλγόριθμους [για την ανάλυση των στοιχείων]» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ, επικεφαλής του προγράμματος.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι η αξιοπιστία της τεχνολογίας μπορεί να αυξηθεί στο 90%, αντίστοιχο με το ποσοστό επιτυχίας του διαβόητου πολύγραφου, μιας συσκευής που καταγράφει αυξήσεις της εφίδρωσης μετρώντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος.

Ο Δρ Ουγκέιλ πιστεύει μάλιστα ότι η αξιοπιστία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε πραγματικές συνθήκες, όταν οι εξεταζόμενοι νιώθουν πραγματικό άγχος να μην γίνουν αντιληπτοί.

Ο ίδιος παραδέχεται πάντως ότι η αξιοπιστία είναι αδύνατο να φτάσει το 100%, δεδομένου ότι το άγχος μπορεί και να οφείλεται στην ανησυχία του εξεταζόμενου ότι δεν θα γίνει πιστευτός.

Το βρετανικό σύστημα δεν είναι η μόνη νέα τεχνολογία για την ανίχνευση του ψεύδους -σε αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τομογράφοι που αναγνωρίζουν το ψέμα απευθείας στον εγκέφαλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ