«Απούσα η ανάπτυξη από τα μέτρα της Ευρώπης για την κρίση χρέους», λέει ο Π.Πετράκης
Έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κάνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, με δηλώσεις του στο in.gr. Ο κ. Πετράκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ τονίζει ότι απουσιάζει το θέμα της ανάπτυξης.
- Μετά τον Μπάιντεν και ο Κλίντον «καίει» τη Χάρις στο «παρά 5» των εκλογών
- Αυτό είναι το πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία
- Τα κρεβάτια-φέρετρα: Γιατί οι δυτικοευρωπαίοι τρύπωναν σε ξύλινα κουτιά τις νύχτες
- Μυστήριο στην υπόθεση της 75χρονης αγνοούμενης Σανίκο Τσαούσι - Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κάνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, με δηλώσεις του στο in.gr.
Ο κ. Πετράκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ τονίζει ότι από τις ευρωαποφάσεις απουσιάζει το θέμα της ανάπτυξης.
Δύο είναι τα σημεία, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:
1) Από τη μία πλευρά, ο δημοσιονομικός εξορθολογισμός που προωθεί η Ευρωζώνη κάνει επιτακτικότερο το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα.
Η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να είναι συμβατή με τα μέτρα που τονώνουν την ανάπτυξη, σημειώνει ο κ. Πετράκης, ωστόσο για ακόμα μια φορά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά και κυρίως συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα βυθίζουν περαιτέρω στην ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η οποία άλλωστε υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.
2) Από την άλλη πλευρά, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν ότι η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους αφορά μόνο στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε κάποια άλλη χώρα.
Εάν η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση», όπως αναφέρεται κατά καιρούς στις δηλώσεις και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, τότε, αναρωτιέται ο κ. Πετράκης, γιατί είναι «μοναδική περίπτωση» σε ό,τι αφορά μόνο της διαχείριση του χρέους, αλλά όχι σε άλλα σημαντικά θέματα;
Αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί «ηθικά και πολιτικά», υπογραμμίζει.
Δηλαδή, η Ελλάδα ως η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα έπρεπε να είχε ειδική αντιμετώπιση και σε άλλα θέματα, όπως η εξυγίανση και η τόνωση της οικονομίας της, με τα αναπτυξιακά κονδύλια της ΕΕ, αλλά ίσως και με ένα πιο «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς ουσιαστικά στις διεθνείς αγορές δεν πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση χρέους με το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών είναι κάτι που θα εφαρμοστεί μόνο στην Ελλάδα.
«Υποψήφιες» να ακολουθήσουν την Ελλάδα σε πρώτη φάση είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ενώ σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και μεγαλύτερες οικονομίες όπως η ιταλική ή η ισπανική.
Ο κ. Πετράκης εκτιμά ότι θα μπορούσαν να ληφθούν καλύτερες και αποτελεσματικές αποφάσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και γενικότερα για την Ευρωζώνη, με την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών (και συσχετισμών στο εσωτερικό της ζώνης) κυρίως στη Γερμανία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις άλλες παραμέτρους της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών, ο κ. Πετράκης επισημαίνει ότι με την απόφαση για την παροχή κεφαλαίων στο ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές εθνικές κεντρικές τράπεζες (έως 200 δισ. ευρώ), το Ταμείο μπαίνει για τα καλά στην Ευρωζώνη, κάτι που όπως επισημαίνει, είναι ένα βασικό πολιτικό θέμα.
Η Ευρώπη δεν έχει την τεχνογνωσία να επιβλέπει τις σχετικές διαδικασίες, ωστόσο η περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ δεν οφείλεται μόνο ή κυρίως σε αυτό το θέμα.
Αναμφίβολα, καταλήγει η Ευρώπη κάνει βήματα μπροστά, ωστόσο μένει να φανεί αν τελικά αυτά τα βήματα θα έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Γιώργος Κωστούλας
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις