Καρκίνος: Κοινό γονίδιο μεταξύ πολλών διαφορετικών μορφών της νόσου
Ένα και μόνο κοινό γονίδιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από πολλούς και διαφορετικούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως των ωοθηκών, της μήτρας και των όρχεων. Ο ρόλος του στην καρκινογένεση δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
- Ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία με κοκαΐνη
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών του Γονιδιώματος Michael Smith που ανήκει στην Υπηρεσία για τον Καρκίνο της Βρετανικής Κολομβίας ανακάλυψαν ότι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας και των όρχεων εμφάνιζαν την ίδια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DICER.
Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι γνωστό εδώ και πολλά έτη στους επιστήμονες, ωστόσο ο ακριβής ρόλος του σε ό,τι αφορά την «πυροδότηση» ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων παραμένει ασαφής.
Σαν… μεθυσμένος διευθυντής ορχήστρας
Όταν το γονίδιο εμφανίζει μεταλλάξεις η λειτουργία του αλλάζει «με αποτέλεσμα να έχει άμεση συμμετοχή στην έναρξη του καρκίνου, όχι όμως ως να ήταν ο ‘διακόπτης’ του», ανέφερε ο Γκρεγκ Μόριν, που ήταν ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και εξήγησε: «Το DICER μπορεί να περιγραφεί ως ο διευθυντής μιας ορχήστρας η οποία αφορά λειτουργίες ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των φυσιολογικών κυττάρων. Οι μεταλλάξεις που εντοπίσαμε δεν καταστρέφουν ολοσχερώς τη λειτουργία του γονιδίου αλλά τη… στρεβλώνουν – η ορχήστρα βρίσκεται ακόμη στη θέση της αλλά ο διευθυντής που πρέπει να τη συντονίσει φέρεται σαν… μεθυσμένος».
Οι Καναδοί ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν το DICER εμπλέκεται και σε άλλες μορφές καρκίνου καθώς και αν μπορεί να αποτελέσει με τους κατάλληλους χειρισμούς τη θεραπευτική βάση για την αντιμετώπιση των καρκίνων τους οποίους προκαλεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις