Το «κούρεμα» του χρέους κατά 53,5% δεν πλήττει μόνο τις μεγάλες τράπεζες και τους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και χιλιάδες Έλληνες ιδιώτες αποταμιευτές που εμπιστεύθηκαν το κράτος και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, καθώς από τη διαδικασία του PSI δεν εξαιρούνται ούτε τα φυσικά πρόσωπα.

Οι ιδιώτες αποταμιευτές έχουν ήδη δημιουργήσει έναν Σύλλογο και αυτή την περίοδο είναι σε επαφές με δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους.

Το in.gr επικοινώνησε με τον κ. Γ. Μαρινόπουλο, μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του «Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου», ο οποίος μας μίλησε για τους σκοπούς του Συλλόγου, καθώς και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν όσοι τοποθέτησαν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στα κρατικά ομόλογα, ως μία «ασφαλέστερη» μορφή αποταμίευσης, σε σύγκριση με τις τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχει ο Σύλλογος από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η αξία των τίτλων που βρίσκονται στην κατοχή περίπου 11.000 Ελλήνων φυσικών προσώπων υπολογίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Απ’ αυτό το ποσό, τα 1,3 δισ. ευρώ αγοράσθηκαν στην «πρωτογενή» αγορά, δηλαδή κατά την έκδοση των τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο και μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από τις τράπεζες, και τα υπόλοιπα στη «δευτερογενή» αγορά.

Με το κούρεμα κατά 53,5% η ζημία ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ περίπου. Τα 20 νέα ελληνικά ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, διάρκειας έως 30 ετών, αντιστοιχούν στο 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων, ενώ επιπροσθέτως θα λάβουν το 15% σε ετήσια και διετή χρεόγραφα του EFSF.

Ο φόβος που υπάρχει είναι αν κάποιος θέλει να ρευστοποιήσει τα νέα ελληνικά ομόλογα να μην λάβει το ποσό που αντιστοιχούσε κατά την ανταλλαγή, δηλαδή η τιμή τους στην αγορά να είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα στην πράξη η ζημία που θα υποστούν να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 53,5%.

Τα μέλη του Συλλόγου κατέθεσαν σήμερα στο Πρωτοδικείο το Καταστατικό, στους σκοπούς του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι η «ανάδειξη και προβολή των ζητημάτων του σχετίζονται με των πρόσκληση συμμετοχής και των φυσικών προσώπων στην ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, και ο συντονισμός της δράσης όλων των ομολογιούχων για τη επίλυσή τους», καθώς και «η ανάπτυξη και η προάσπιση της ιδέας του εσωτερικού δανεισμού με την προβολή των ωφελειών τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος.»

Μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου, έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον περίπου 1.000 άτομα, είπε ο κ. Μαρινόπουλος και αυτό το ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό σε καθημερινή βάση.

Μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος έχει στείλει επιστολές και έχει σε έρθει σε επαφές με πολιτικά κόμματα και παράγοντες της αγοράς. Οι επαφές, αυτές συνεχίζονται και θα συνεχισθούν το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, προσέθεσε.

Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου είναι σε επαφές με δικηγορικά γραφεία, ώστε να σε περίπτωση που δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, να ακολουθήσουν τον δρόμο των ομαδικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη.

Κατά τις συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, η απάντηση που ακούν είναι ότι πιέζει η τρόικα για να μην εξαιρεθεί κανείς από το «κούρεμα» και γι’ αυτό το λόγο τελικώς εντάχθηκαν και τα φυσικά πρόσωπα, παρά τις διαφορετικές προθέσεις που υπήρχαν.

Επίσης, έχουν απευθυνθεί και στο υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν συνάντηση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Βενιζέλος: Θα υπάρξει αναπλήρωση των απωλειών

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει τονίσει στις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το θέμα των φυσικών προσώπων, ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real παραδέχθηκε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ενώ εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος πρέπει να υποστούν «κούρεμα».

Επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα ίσης μεταχείρισης των ομολογιούχων παγκοσμίως και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για τους αποταμιευτές, ωστόσο σημείωσε:

«Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης της ζημιάς που θα υποστούν, όπως θα γινόταν με το ταμείο εγγύησης καταθέσεων, εάν τα χρήματα αυτά ήταν σε τραπεζικές καταθέσεις. Η απόλυτη επιτυχία του PSI θα μας διευκολύνει για να έχουμε περιθώρια και άνεση για να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Όλα θέλουν τον τόπο τους και το χρόνο τους».

«[…] θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών και αυτό αφορά πρωτίστως αυτούς που αν είχαν καταθέσει τα λεφτά τους σε τράπεζες θα είχαν την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, του ΤΑΕΚΕ, γιατί όπως ξέρετε η κατάθεση είναι μέχρι 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο ανά τράπεζα», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως μας είπε και ο κ. Μαρινόπουλος, υπάρχει έντονη αβεβαιότητα, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν εκλογές και κανείς δεν ξέρει αν η επόμενη κυβέρνηση πως και αν θα μεριμνήσει γι’ αυτό το θέμα.

Ο Σύλλογος διεκδικεί την «αποζημίωση με μετρητά ή έντοκα βραχύβιας λήξης στην τιμή κτήσης των ομολόγων που κατέχουμε ανεξαρτήτως ποσού, τρόπου και χρόνου αγοράς.»

Δηλαδή, να μην μπει «πλαφόν» στα 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, όπως έχει ακουσθει, ή να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις (για παράδειγμα υπό τη μορφή συμψηφισμού των ζημιών από το κούρεμα με φορολογικές υποχρεώσεις του ομολογιούχου) και ανταλλάγματα σε είδος (όπως μετοχές τραπεζών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δικαιώματα σε ακίνητα κ.ά.).

Επίσης, να μην γίνει διαχωρισμός μεταξύ αυτών που απέκτησαν τα ομόλογα στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Μαρινόπουλος, υπάρχουν ιδιώτες που για παράδειγμα αγόρασαν μετά την παρέλευση της προθεσμίας των πέντε ημερών από τις τράπεζες, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην τιμή κτήσης.

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ