2009-2011: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1952 στο Σεν Πολ της Μινεσότα, όπου ο πατέρας του και μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου κατείχε πανεπιστημιακή έδρα. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981, διατέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2012 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 έως το 2011.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1952 στο Σεν Πολ της Μινεσότα, όπου ο πατέρας του και μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου κατείχε πανεπιστημιακή έδρα. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981, διατέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2012 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 έως το 2011.
Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College της Μασαχουσέτης (1970-1975) και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics, (1975-1977). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ. Έχει ζήσει και εργαστεί σε διάφορες χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Σουηδία, Καναδάς).
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται βουλευτής από το 1981 -αρχικά στην Αχαΐα (γενέτειρα της πολιτικής οικογένειας Παπανδρέου), έπειτα στην Α’ Αθήνας και Α’ Θεσσαλονίκης. Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου έχει τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα.
Διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού (1985-1987), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988 – 1989, 1994-1996), υφυπουργός Εξωτερικών (1993-1994), αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και υπουργός Εξωτερικών (1999-2004).
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σήμερα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, μεταξύ άλλων.
Είναι παντρεμένος με την Άντα Παπανδρέου και έχει δύο παιδιά, τον Ανδρέα και την Μαργαρίτα-Έλενα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004 από τον Κώστα Σημίτη. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2007 οδήγησε σε εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος με τον Γ.Παπανδρέου να επανεκλέγεται πρόεδρος με 55,57%, επικρατώντας του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη.
Τον Ιούνιο του 2009 το ΠΑΣΟΚ ήλθε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές με 36,64%, έναντι 32,29% της Νέας Δημοκρατίας. Και στις πρόωρες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε στην εξουσία με ποσοστό 43,92 έναντι 33,48% της Νέας Δημοκρατίας.
Επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου η Ελλάδα προσέφυγε για οικονομική στήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όντας σε κατάσταση αδυναμίας χρηματοδότησης του τρέχοντος ελλείμματος, αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους και πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας και πολιτικής έντασης το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Μάιο του 2010 (με 172 ψήφους υπέρ) το Μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν από τους πιστωτές για τη χορήγηση του δανείου.
Η σύμβαση για τη χορήγηση 80 δισ. ευρώ εκ μέρους της Ευρωζώνης και 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπεγράφη, και εκπρόσωποι της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ανέλαβαν να αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο του προγράμματος και να αποφασίζουν για την εκταμίευση της κάθε δόσης.
Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2011 η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Στη δραματική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, επιτεύχθηκε συμφωνία για πρόσθετο δάνειο προς την Ελλάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 130 δισ. ευρώ και «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων.
Η ακόλουθη ανακοίνωση της πρόθεσης του Γ.Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της νέας δανειακής σύμβασης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων διεθνώς, ευθεία παρέμβαση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, και κλιμάκωση των αντιδράσεων στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, αλλά και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση ανακλήθηκε, ο πρωθυπουργός ζήτησε (και έλαβε με 153 ψήφους υπέρ) την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, και κινήθηκαν οι διεργασίες για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τη διενέργεια εθνικών εκλογών.
Στις 11 Νοεμβρίου του 2011, κατόπιν πολυήμερων διαπραγματεύσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ.
Δρομολογήθηκαν, παράλληλα, οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκλέγεται το Μάρτιο του 2012 στην ηγεσία του Κινήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις