Πίτερ Χιγκς, ένας θεωρητικός φυσικός μεγάλης μάζας
Όπως όλα δείχνουν, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς έκανε την Τετάρτη ένα μεγάλο άλμα προς το βραβείο Νόμπελ. Καθισμένος ανάμεσα στο ακροατήριο στην έδρα του CERN στη Γενεύη, ο θεωρητικός φυσικός άκουσε τους ερευνητές να ανακοινώνουν ότι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός σωματιδίου που είχε προτείνει ο ίδιος πριν από μισό αιώνα. Όπως φαίνεται, ο Στίβεν Χόκινγκ έχασε το στοίχημα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Όπως όλα δείχνουν, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς έκανε την Τετάρτη ένα μεγάλο άλμα προς το βραβείο Νόμπελ.
Ερευνητές του CERN δήλωσαν βέβαιοι ότι εντόπισαν ένα νέο σωματίδιο που συμμορφώνεται με τις προβλέψεις για το μποζόνιο του Χιγκς, το σωματίδιο που εξηγεί πώς η ύλη αποκτά μάζα.
Ο ίδιος ο Χιγκς βρέθηκε στη Γενεύη για να παρακολουθήσει από κοντά την ιστορική ανακοίνωση -και σίγουρα έγινε το πρόσωπο της ημέρας.
Ο Πίτερ Χιγκς (Peter Ware Higgs, 1929- ) έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό σχετικά πρόσφατα, εδώ και 50 χρόνια όμως απολαμβάνει το σεβασμό των συναδέλφων του ως βασικός εμπνευστής της επικρατέστερης θεωρίας για τη μάζα.
Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, οι οποίοι πιθανότατα μπαίνουν κι αυτοί στη λίστα των υποψήφιων για Νόμπελ, διατύπωσε το 1964 τη θεωρία του πεδίου Χιγκς, ενός πεδίου που διατρέχει όλο το Σύμπαν και εμφυσά μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια.
Δείτε επίσης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μποζόνιο Χιγκς
Σε μια από τις μεγαλύτερες αστοχίες στα χρονικά της επιστήμης, η εργασία με την οποία ο Χιγκς διατύπωνε τη θεωρία του πεδίου είχε αρχικά απορριφθεί από την έγκριτη επιθεώρηση Physics Letters, με το επιχείρημα ότι «δεν έχει εμφανή σχέση με τη φυσική».
Ο Χιγκς έστειλε τότε το άρθρο σε μια άλλη σημαντική επιθεώρηση, το Physical Review Letters, προσθέτοντας στο τέλος μια επιπλέον παράγραφο, στην οποία εξηγούσε ότι η θεωρία του πεδίου Χιγκς προέβλεπε την ύπαρξη ενός άγνωστου σωματιδίου, του σωματιδίου Χιγκς.
Κυρίως για λόγους δημοσιότητας, το νέο θεωρητικό σωματίδιο βαφτίστηκε «σωματίδιο του Θεού», ένα παρατσούκλι που έχει δηλώσει ότι απεχθάνεται ο άθεος Δρ Χιγκς. Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις και λόγω της διαφωνίας του Χιγκς με τον Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος υποστήριζε μέχρι τέλους ότι το μποζόνιο του Χιγκς δεν υπάρχει -τελικά όμως φαίνεται ότι έχασε το στοίχημα.
Ο Πίτερ Χιγκς έχει όμως αξιόλογη δράση και πέρα από το χώρο της φυσικής -υπήρξε ακτιβιστής της Καμπάνιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, αποσύρθηκε όμως όταν η οργάνωση τάχθηκε κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Αποσύρθηκε επίσης από την Greenpeace όταν η περιβαλλοντική οργάνωση τάχθηκε κατά της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Ο 83χρονος πλέον Πίτερ Χιγκς είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, την έδρα του εδώ και πολλά χρόνια. Έχει δύο γιους, έναν προγραμματιστή και έναν μουσικό της τζαζ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις