Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ιάπωνας αναισθησιολόγος καταρρίπτει το ρεκόρ επιστημονικής απάτης

Ιάπωνας αναισθησιολόγος καταρρίπτει το ρεκόρ επιστημονικής απάτης

Η Εταιρεία Αναισθησιολογίας της Ιαπωνίας κατηγορεί ένα μέλος της, τον Γιοσιτάκα Φούτζιι, ότι τα τελευταία 20 χρόνια είχε δημοσιεύσει 172 επιστημονικά άρθρα με κατασκευασμένα στοιχεία -αριθμός που πιθανότατα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ερευνητικής απάτης. Μάλιστα η επιτροπή που κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση δεν κατάφερε να εντοπίσει ασθενείς που συμμετείχαν στις επίμαχες έρευνες, ούτε ενδείξεις για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Η Εταιρεία Αναισθησιολογίας της Ιαπωνίας κατηγορεί ένα μέλος της, τονΓιοσιτάκα Φούτζιι, ότι τα τελευταία 20 χρόνια είχε δημοσιεύσει 172 επιστημονικά άρθρα με κατασκευασμένα στοιχεία -αριθμός που πιθανότατα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ερευνητικής απάτης. Μάλιστα η επιτροπή που κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση δεν κατάφερε να εντοπίσει ασθενείς που συμμετείχαν στις επίμαχες έρευνες, ούτε ενδείξεις για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Όπως φαίνεται, η απάτη του Φούτζιι έμενε απαρατήρητη τόσα χρόνια λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος για τις δημοσιεύσεις του, οι οποίες εμφανίζονται ελάχιστες φορές ως παραπομπές στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλοί ερευνητές εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αναισθησιολόγου στις ανύπαρκτες έρευνές του, αρκετοί από αυτούς όμως δήλωσαν ότι δεν είχαν καν αντιληφθεί ότι τα ονόματά τους εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, το σκάνδαλο ξέσπασε στις 8 Μαρτίου, όταν η επιθεώρηση Anaesthesia δημοσίευσε ανάλυση που αμφισβητούσε την αξιοπιστία των δημοσιεύσεων του Φούτζιι. Στις αρχές Απριλίου, 23 εκδότες επιστημονικών επιθεωρήσεων ήρθαν σε επαφή με επτά ιαπωνικά ερευνητικά ινστιτούτα που κατονομάζονταν στις επίμαχες δημοσιεύσεις, ζητώντας τους να διερευνήσουν την υπόθεση.

Την έρευνα ανέλαβε τελικά η Εταιρεία Αναισθησιολογίας, η οποία υποστηρίζει ότι θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε άλλο φορέα να ελέγξει τι ακριβώς συνέβη.

Η επιτροπή εξέτασε τις 212 από τις 249 δημοσιεύσεις του Φούτζιι και διαπίστωσε ότι οι 172 από αυτές βασίζονταν σε πλήρως ή εν μέρει κατασκευασμένα στοιχεία.

Οι επίμαχες εργασίες πιθανότατα θα ανακληθούν από τις επιθεωρήσεις που τις δημοσίευσαν, επισήμως όμως αυτό μπορεί να γίνει έπειτα από αίτημα των ιδρυμάτων στα οποία φέρονται να πραγματοποιήθηκαν οι μελέτες.

Όλα δείχνουν ότι ο Φούτζιι θα σπάσει το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού δημοσιεύσεων που ανακαλούνται ως απάτες ενός μεμονωμένου ερευνητή.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ανήκει στον Γερμανό αναισθησιολόγο Γιοακίμ Μπολντ με περίπου 90 ανακλήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

inView

Η viral φωτογραφία του Τραμπ πριν τη νικητήρια ομιλία του

Στη νικητήρια ομιλία του από τη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να βοηθήσει «τη χώρα να γιατρευτεί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024