Οι Έλληνες απόφοιτοι του Central Saint Martins εξηγούν γιατί είναι εργοστάσιο ταλέντων
Γιατί το κολέγιο μόδας Central Saint Martins του Λονδίνου είναι τόσο σπουδαίο; Τι γίνεται στις αίθουσες διδασκαλίας του; Οι Έλληνες απόφοιτοί του μας εξηγούν.
Βιβή Μωραΐτου
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ
Ο νεαρός Σκοτσέζος, που τη χρονιά της αποφοίτησής του το 2006 λάνσαρε το δικό του fashion line, αφού η παρθενική του one off κολεξιόν είχε κυριολεκτικά γίνει ανάρπαστη από τις πελάτισσες του TopShop, δεν είναι παρά ένας από τους σχεδιαστές που η καριέρα τους κρατάει τη βιομηχανία της μόδας σε δημιουργική κίνηση. Ο Alexander McQueen και η κληρονόμος του οίκου του Sarah Burton, η Stella McCartney που με τη συμφοιτήτριά της Phoebe Philo ξεκίνησαν δουλεύοντας παρέα για την Chloé, ο Matthew Williamson, ο Zac Posen, ο Jonathan Saunders, ο David Koma, η Catherine Hamnett, η Jenny Packham, ο Riccardo Tisci, ο Gareth Pugh, η Roxanda Ilincic, ο Giles Deacon, ο Hussein Chalayan, ο Ελληνοαυστριακός Marios Schwab και οι Ελληνίδες Σοφία Κοκοσαλάκη και Μαίρη Κατράντζου είναι μερικοί από τους επιφανείς αποφοίτους του λονδρέζικου κολεγίου που μόνο με το Parsons της Νέας Υόρκης μπορεί να συγκριθεί.
Εκείνος που το τοποθέτησε στον παγκόσμιο χάρτη των σπουδών μόδας τη δεκαετία του 1980 ήταν ο Galliano. Η πτυχιακή κολεξιόν του τo 1984 με τίτλο Les Incroyables, εμπνευσμένη από τη Γαλλική Επανάσταση, αγοράστηκε αυτόματα από την ιδιοκτήτρια του Browns Joan Burstein (η οποία παρακολουθεί μέχρι σήμερα ανελλιπώς τα ντεφιλέ του Saint Martins) και το παλτό που μπήκε στη βιτρίνα του καταστήματος της οδού South Molton αγοράστηκε από την Diana Ross. And the rest is fashion history!
Η STAR MAKER
H Louise Wilson είναι τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια η γυναίκα-κλειδί και κινητήριος μοχλός πίσω από τις επιτυχίες της σχολής. Αποτελεί φόβο και τρόμο των σπουδαστών, που μοχθούν νυχθημερόν σε βιβλιοθήκες, σχεδιαστήρια και πάγκους κοπής για να παρουσιάσουν κάτι που απλά δεν θα προκαλέσει τον αποτροπιασμό και τη χλεύη της. Απαρέγκλιτα ντυμένη με μαύρα, επιβλητική και πάντα αγέλαστη, με διόλου κόσμια φρασεολογία εξαντλεί κάθε έννοια αυστηρότητας κριτικάροντας τα πάντα με ατάκες τόσο κοφτερές ώστε ακόμα και μαθητές-αστέρια όπως η Μαίρη Κατράντζου να τρέμουν να τη συναντήσουν χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου supervisor καθηγητή. Κι ας ήταν η Wilson ένας από τους λόγους που η Κατράντζου επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή. «Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στο Saint Martins γιατί ουσιαστικά είναι σαν να εργάζεσαι στη μόδα. Δεν νιώθεις μαθητής. Γνωρίζεις σχεδιαστές που σε επηρεάζουν, σου δείχνουν νέες κατευθύνσεις», έλεγε σε συνέντευξή της στο Marie Claire πριν από τρία χρόνια ένα από τα πιο hot σήμερα ονόματα στο στερέωμα της παγκόσμιας μόδας.
TO ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ ΚΤΙΡΙΟ
Όσον αφορά τις υποδομές, με εξαίρεση την καταπληκτική βιβλιοθήκη, το κτίριο στο 107 της οδού Charing Cross στο Soho ήταν τόσο άθλιο που όποιος έφτανε εκεί πρώτη φορά πίστευε πως κάνει λάθος. Παρ’ όλα αυτά πολλοί από τους φοιτητές δήλωναν απογοητευμένοι που το MA Fashion θα εγκατέλειπε το 2011 το ιστορικό κτίριο της Charing Cross για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο King’s Cross.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ALUMNI ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
Θανάσης Κρίκης, φωτογράφος μόδας
Διδώ Πιτταούλη, δημοσιογράφος
«Την πρώτη γνωριμία μου με τη Louise Wilson θα τη θυμάμαι για πάντα. Ήρθε να γνωρίσει το τμήμα μας και το πρώτο που είπε ήταν: «Σκέφτομαι τα δωμάτιά σας και μου ‘ρχεται να ξεράσω. Φαντάζομαι ότι έχετε πολύχρωμα και πουά σεντόνια. Ιδανικά θα ήθελα να έχετε όλοι λευκά». Βλέποντάς με τότε να κρατάω σημειώσεις με ένα κοινό στιλό σχολίασε: «Για όνομα του Θεού, αγόρασε ένα αξιοπρεπές στιλό». Είπε ότι αν δεν το ‘χουμε με τη μόδα -και το βλέπει ότι δεν το ‘χουμε- να ντυνόμαστε μόνο με μαύρα, όπως και η ίδια. Την τρέμαμε! Βέβαια από την πρώτη κρυάδα μέχρι την αποφοίτηση έχεις πάρει κάτι καλό. Η Louise αφήνει τους πολύ ταλαντούχους να δουλεύουν μόνοι τους. Δεν τους περιορίζει καθόλου. Με όλους τους υπόλοιπους είναι διαρκώς από πάνω και απαιτεί «more, more, MORE». Πραγματικά στο Saint Martins ωθούν τη δημιουργικότητα στα όριά της. Σε ξετινάζουν μέχρι να ακούσεις ότι αυτό που έκανες «δεν είναι κακό» κι εκεί ξέρεις ότι έχεις παράξει κάτι που για άλλους είναι καταπληκτικό».
woman.in.gr
- «Ο Χαβιέ Μασεράνο είναι ο νέος προπονητής της Ίντερ Μαϊάμι» (pic)
- Λονδίνο: Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε βαλίτσα
- «Μοναχικός άνθρωπος» ο 49χρονος φιλόλογος – Ερεύνησαν το σπίτι του οι Αρχές
- Στη φυλακή ο Νίκος Ρωμανός
- Νέα Δημοκρατία: «Σαμαρολογία» τέλος, «Προεδρολογία» τέλος – Έρχεται η ώρα του προϋπολογισμού
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο