Ρινικό σπρέι βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων
Ένα ρινικό σπρέι που περιέχει τη λεγόμενη «ορμόνη του έρωτα» μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να ερμηνεύετε τα συναισθήματα των άλλων, σύμφωνα με πείραμα που έκαναν Σκανδιναβοί ερευνητές.
Η μελέτη ενδεχομένως να συντελέσει σε νέα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχικών διαταραχών.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία ζήτησαν από 40 φοιτητές να κάνουν χρήση ενός ρινικού σπρέι που περιείχε είτε μια ελεγχόμενη δόση αλατούχου διαλύματος είτε μια δόση οξυτοκίνης, ορμόνη που είναι γνωστό ότι ενισχύει το συναίσθημα της ηρεμίας και της κοινωνικής διασύνδεσης.
Οι φοιτητές στην συνέχεια έπρεπε να παρατηρήσουν εικόνες προσώπων θυμωμένων, χαρούμενων ή ουδέτερων εκφράσεων. Ορισμένα πρόσωπα είχαν πιο περίπλοκες συναισθηματικές εκφράσεις που έπρεπε να αποκωδικοποιηθούν σε πιο ασυνείδητο επίπεδο.
Η οξυτοκίνη εντατικοποίησε την επίγνωση των συναισθημάτων που εκφράζονταν στις φωτογραφίες. «Τα πρόσωπα που εξέφραζαν θυμό ξεχώριζαν ως πιο θυμωμένα και λιγότερο χαρούμενα, και αντίστοιχα τα πρόσωπα που εξέφραζαν χαρά, ως πιο χαρούμενα», εξηγεί ο Δρ Σίρι Λεκνες, που ηγήθηκε της μελέτης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η οξυτοκίνη είχε εντονότερη επίδραση στους συμμετέχοντες που είχαν την μικρότερη ικανότητα να αξιολογήσουν σωστά τα συναισθήματα, όταν πήραν το αλατούχο διάλυμα. «Άρα αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την οξυτοκίνη είναι εκείνοι που μπορούν να την αξιοποιήσουν καλύτερα», σημειώνει ο Δρ Λεκνες.
Εφόσον λοιπόν οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές καθώς και οι περιπτώσεις κατάχρησης ουσιών, περιορίζουν την ικανότητα αναγνώρισης των συμπτωμάτων των άλλων, η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις επιστημονικές θεωρίες ότι η οξυτοκίνη μπορεί να συντελέσει στην αποκατάσταση της κοινωνικής λειτουργικότητας των ασθενών.
Ο Δρ Λεκνες εξηγεί ότι η ορμόνη δεν είναι πανάκεια για όλες τις ψυχικές ασθένειες και τις εξαρτήσεις, αλλά μια δόση οξυτοκίνης μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους καλύτερους στην ερμηνεία των «σημάτων» που εκπέμπουν οι άλλοι γύρω τους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε πειραματικό στάδιο η οξυτοκίνη χορηγείται για την θεραπεία του αυτισμού και άλλων διαταραχών συμπεριφοράς.
health.in.gr
- Λιθουανία: Συντριβή αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας
- Μαρία Κορινθίου: Οι λόγοι που την έκαναν να διακόψει τη συνεργασία της με τον Γιώργο Λιάγκα
- Επίδομα θέρμανσης: 7 στους 10 δικαιούχους υπέβαλλαν αίτηση
- Η επέλαση του Airbnb στην Αττική – Διπλάσιες κλίνες από τα ξενοδοχεία
- Λίβανος: Με 360 ρουκέτες απάντησε η Χεζμπολάχ στους φονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ – Σφοδρές μάχες στον νότο
- Champions League: Γκολ made in USA