Στις αρχές του επόμενου μήνα η έκταση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό θα έχει πέσει στα μικρότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, προβλέπει ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ. Όλα δείχνουν ότι στο προσεχές μέλλον η Αρκτική θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα στα τέλη κάθε καλοκαιριού, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει δραματικά την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, η έκταση του επιπλέοντος πάγου στην Αρκτική μειώνεται από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα κατά περίπου 100.000 χιλιόμετρα την ημέρα -μια έκταση λίγο μικρότερη από της Ελλάδας.

Τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία δείχνουν ότι στις 13 Αυγούστου η έκταση του θαλάσσιου πάγου ήταν 5,09 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή την ημερομηνία.

Το κέντρο προβλέπει ότι μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε σταματά το λιώσιμο των πάγων λόγω του καλοκαιριού, η έκταση των πάγων θα πέσει κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του 2007. Η επιφάνεια του πάγου στις 13 Αυγούστου ήταν εξάλλου σχεδόν 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη σε σχέση με την ίδια ημερομηνία το 2007.

Το νέο ιστορικό χαμηλό είναι πιθανό να αναγκάσει τους κλιματολόγους να αναθεωρήσουν ξανά προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική. Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία εκδόθηκε το 2007, προέβλεπε ότι ο πάγος θα αρχίσει να εξαφανίζεται εντελώς από την Αρκτική τα καλοκαίρια από το 2100 και μετά. Έκτοτε, όμως, έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα, πιθανώς τη δεκαετία 2030-2040.

Με τη σειρά της, απώλεια του θαλάσσιου πάγου τους καλοκαιρινούς μήνες πιστεύεται ότι θα οδηγήσει το κλίμα σε ένα νέο φαύλο κύκλο: Ο κατάλευκος πάγος ανακλά το 80% της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας και περιορίζει έτσι τη θέρμανση του πλανήτη. Καθώς όμως ο πάγος λιώνει αποκαλύπτει τη σκούρα επιφάνεια του νερού, το οποίο ανακλά μόλις το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας και επιδεινώνει έτσι την υπερθέρμανση της Αρκτικής και κατ΄επέκταση όλης της Γης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ