H ιστορία ενός martini
O James Bond παραγγέλνει πάντα ένα martini με τη γνωστή διευκρίνιση: shaken not stirred. Δηλαδή, χτυπημένο και όχι ανακατεμένο. Όλα ξεκίνησαν το 1964 από τον Σον Κόνερι, πρωταγωνιστή τότε του Goldfinger.
O James Bond παραγγέλνει πάντα ένα martini με τη γνωστή διευκρίνιση: shaken not stirred. Δηλαδή, χτυπημένο και όχι ανακατεμένο. Όλα ξεκίνησαν το 1964 από τον Σον Κόνερι, πρωταγωνιστή τότε του Goldfinger.
Το martini για πολλούς έχει βάση τη βότκα, όμως το αυθεντικό έχει σαν βάση του το τζιν. Μάλιστα για τους παραδοσιακούς, το martini έχει πάντα σαν βάση του το τζιν με λίγο βερμούτ, ενώ στην περίπτωση της βότκας, απλά αποκαλείται vodka-martini.
Κανείς δεν είναι βέβαιος για την προέλευση του συγκεκριμένου ποτού. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο περί τα τέλη του 19ου αιώνα.
Σήμερα αν κάποιος βρεθεί σε ένα μπαρ και παραγγείλει martini, θα συμβούν τα εξής: 1. θα σερβιριστεί ένα martini με τζιν, 2. θα έρθει ένα vodka-martini, 3. ο μπάρμαν θα ρωτήσει ποιο προτιμά.
Ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο 007 προτιμά το martini του χτυπημένο και όχι ανακατεμένο, είναι άγνωστος. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν σε ορισμένα πράγματα: όταν ένα κοκτέιλ σερβίρεται χτυπημένο και όχι ανακατεμένο, τότε εισέρχεται περισσότερος αέρας σε αυτό, γεγονός που του δίνει μια πιο καθαρή γεύση. Επίσης με τον τρόπο αυτό διαλύεται περισσότερος πάγος και το ποτό γίνεται πιο κρύο. Οι περισσότεροι άλλωστε συμφωνούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσεις….
Στην περίπτωση του James Bond, αν και ποτέ ο ίδιος δεν έχει αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, θα χρειαστεί κανείς:
- 40ml vodka (στο Casino Royale εικονίζεται vodka smirnoff)
- λίγο ξηρό βερμούτ
- μία φλούδα λεμονιού
Φυσικά τα υλικά λένε πάντα τη μισή ιστορία, οπότε:
- διατηρείστε τα όλα παγωμένα και με μπόλικο πάγο έτοιμο
- επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους ποτήρι, οπωσδήποτε με φινέτσα
- το βερμούτ, ανάλογα με το πόσο επιθυμείτε, μπορεί να πέσει κατευθείαν στον πάγο, ή στο τέλος, ή μέσα στο σέικερ
- στο σέικερ πρέπει να προσθέσετε 3-4 παγάκια. Φροντίστε να είναι μεταλλικό, για να γίνει σωστή δουλειά. Αφού προσθέσετε τη vodka, ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα
- αφήστε το στην άκρη και ασχοληθείτε με το λεμόνι. Υπάρχει ειδικό σκεύος για να πετύχετε τη σωστή φλούδα
- ανακατέψε πάλι για άλλα 30 δευτερόλεπτα
- σερβίρετε άμεσα
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις