Τη βοήθειά της θα δώσει η Ουάσινγκτον στις λιβανέζικες έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις ταραχές στην λιβανέζικη πρωτεύουσα που έχουν εντείνει τις ανησυχίες για ανάφλεξη στην περιοχή και διάχυση της κρίσης από τη γειτονική Συρία.

Στην επίθεση της Παρασκευής είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της λιβανεζικής αστυνομίας Ουισάμ αλ-Χασάν -σουνίτης, προσκείμενος στη λιβανεζική αντιπολίτευση, ο οποίος είχε αποκαλύψει «δίκτυο» Σύρων καθεστωτικών στο Λίβανο.

Οι Λιβανέζοι θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση της Παρασκευής βρίσκεται το καθεστώς του Σύρου προέδρου, υποψία που έχουν εμφανιστεί να συμμερίζονται και ξένοι αξιωματούχοι -όπως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που είχε εκφράσει την Κυριακή ανάλογη εκτίμηση.

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη Βηρυτό να διαλευκάνει την υπόθεση.

Η Κλίντον «υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτικών αρχηγών σε αυτυή την ευαίσθητη συγκυρία ώστε να κυριαρχήσει η ψυχραιμία και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για την επίθεση», όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συγκρούσεις στο κέντρο της Βηρυτού την Κυριακή, μετά την κηδεία των θυμάτων της επίθεσης, έρχονται να δυναμιτίσουν την πολιτική κρίση στο Λίβανο. Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία έχει αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.

Επιπλέον, η στάση των Λιβανέζων απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία είναι μοιρασμένη: Η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι ο Μικάτι βρίσκεται πολύ κοντά στον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη σύμμαχό του στο Λίβανο Χεζμπολάχ, η οποία και μετέχει στην κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Νατζίμπ Μικάτι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είχε προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ώστε να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Λιβανέζος πρόεδρος του ζήτησε όμως να παραμείνει στο αξίωμα για να βρεθεί διέξοδος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ