Ανθεκτικά στελέχη του Clostridium difficile «λυμαίνονται» τα νοσοκομεία
Δύο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους στελέχη του μικροβίου Clostridium difficile (κλωστηρίδιο το δύσκολο) ανέπτυξαν ανθεκτικότητα τα αντιβιοτικά και κατάφεραν να εξαπλωθούν ταχέως στα νοσοκομεία, σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Clostridium difficile έχει γίνει αιτία θανάτου 14.000 ατόμων φέτος, μόνο στις ΗΠΑ.
Η λοίμωξη φυσικά δεν είναι νέα στα νοσοκομεία. Αλλά την τελευταία δεκαετία η επιστημονική ανησυχία αυξάνεται διαρκώς, μετά από εκτεταμένα περιστατικά σε νοσοκομεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.
Υπαίτιος σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα σπάνιο στέλεχος του Clostridium difficile που είναι και η συχνότερη αιτία λοίμωξης στην Βόρεια Αμερική.
Ο γενετικός κώδικας του Clostridium difficile μεταλλάσσεται γρήγορα. Συγκρίνοντας λοιπόν τον γενετικό κώδικα στελεχών του μικροβίου, οι ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν μεταξύ τους τα στελέχη.
Διευρύνοντας την αποκωδικοποίηση σε 151 δείγματα από μολύνσεις σε 19 χώρες, κατάφεραν να «οικοδομήσουν» την εικόνα της εξάπλωσης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών.
Το στέλεχος FQR1 που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και πέρασε στην Ελβετία και την Νότια Κορέα.
Ένα δεύτερο στέλεχος, το FQR2, ξεκίνησε από τον Καναδά και μετά εξαπλώθηκε σε όλη την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και κατάφερε να φτάσει και στη Μεγάλη Βρετανία.
«Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε πως έγινε αυτό τότε θα πάρουμε ένα πολύτιμο μάθημα. Μάλιστα τα δύο στελέχη και τρόπος που εξαπλώθηκαν να κάνει να πιστεύουμε ότι το βακτήριο είναι συχνότερο απ’ όσο νομίζουμε και μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά», εξηγεί ο Δρ Τρέβορ Λόουλεϊ, από το Ινστιτούτο Sanger της Μ.Βρετανίας.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις