Προσβάλλοντας τη δημοκρατική συνείδηση της Ιταλίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σοκ και οργή δικαιολογώντας μπροστά στις κάμερες -ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος- τη συμπαράταξη του Μπενίτο Μουσολίνι με τον Χίτλερ. Με εξαίρεση τους φυλετικούς νόμους, o Μπενίτο Μουσολίνι «έπραξε σωστά» σε άλλους τομείς, απεφάνθη ο Μπερλουσκόνι για να δεχθεί αποδοκιμασίες από πολίτες που φώναζαν «ντροπή».

Ο πολιτικός κόσμος κατακεραυνώνει τον πρώην πρωθυπουργό -που απροκάλυπτα φλερτάρει με τις ψήφους των νεοφασιστικών Forza Nuova και Casa Pound- και η Αριστερά του ζητά να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς για την προσβολή στη μνήμη και την Ιστορία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε τη δική του ανάγνωση της Ιστορίας κατά την απρόσμενη εμφάνισή του στην Κυριακή σε εκδήλωση μνήμης στο Μιλάνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος -εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο φακός τον κατέγραψε (για άλλη μία φορά) να έχει αποκοιμηθεί, και στην οποία ήταν επίσης παρών ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Αποχωρώντας από την εκδήλωση, ο Καβαλιέρε ερωτήθηκε από δημοσιογράφο «τι μπορούμε να πούμε σήμερα στους νέους μας για τις ιταλικές ευθύνες στη διάρκεια του φασισμού και του Πολέμου;. Και έδωσε μία απάντηση που ξεπέρασε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις σχετικά με τον Μουσολίνι -από το ότι διαβάζει τα ημερολόγιά του έως ότι «δεν σκότωσε ποτέ κανέναν».

«Είναι δύσκολο σήμερα να μπει κανείς στη θέση αυτού που λάμβανε τις αποφάσεις τότε. Σίγουρα, η κυβέρνηση τότε, φοβούμενη ότι η γερμανική ισχύς θα μετατραπεί σε μία γενική νίκη, προτίμησε να συμμαχήσει με την Γερμανία του Χίτλερ αντί να της αντιπαρατεθεί…

»Εντός αυτής της συμμαχίας ήλθε η επιβολή της μάχης και η εξόντωση των εβραίων, συνεπώς οι φυλετικοί νόμοι είναι το χειρότερο λάθος ενός ηγέτη Μουσολίνι, ο οποίος αντιθέτως σε πολλούς άλλους τομείς έπραξε καλά». Αυτή ήταν η απάντηση του αρχηγού της ιταλικής δεξιάς που διεκδικεί την ψήφων των Ιταλών στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.

Ισχυριζόμενος κατ’ ουσίαν πως ο Μουσολίνι αναγκάστηκε κατά κάποιον τρόπο να ακολουθήσει το χιτλερικό ναζισμό για να μην τον βρει εχθρό του, ο Μπερλουσκόνι είπε πως η Ιταλία δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με τη Γερμανία. Υποστήριξε πως υπήρξε μια συνενοχή στο ναζισμό «που στην αρχή δεν συνοδεύτηκε από πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης».

Περισσότεροι από 7.000 εβραίοι απελάθηκαν από το καθεστώς Μουσολίνι και σχεδόν 6.000 εξ αυτών δολοφονήθηκαν. Οι φυλετικοί νόμοι εναντίον τους είχαν εφαρμοστεί από το καθεστώς Μουσολίνι το 1938 -πριν ξεσπάσει ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Μετά τις δηλώσεις-σοκ ο Μπερλουσκόνι κινήθηκε προς το αυτοκίνητό του εν μέσω αποδοκιμασιών και σφυριγμάτων. Πολίτες φώναξαν «ντροπή και «γελοίε».

«Να ζητήσει συγγνώμη»

Άμεσα αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος, αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας, κατακεραυνώνοντας τον Καβαλιέρε για διαστρέβλωση της ιστορίας και δικαιολόγηση του Μουσολίνι, ενώ υπήρξαν και φωνές για δίωξη του Μπερλουσκόνι για προώθηση του φασισμού. «Χείμαρρος», παράλληλα, από σχόλια στους δικτυακούς τόπους των μέσων ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

«Τα λόγια του Μπερλουσκόνι είναι ντροπή και προσβολή στη μνήμη και την Ιστορία. Να ζητήσει σήμερα συγγνώμη από τον ιταλικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Ντάριο Φραντσεσκίνι.

«Ο Μπερλουσκόνι δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια καρικατούρα» σχολίασε ο επικεφαλής της Ιταλίας των Αξιών (Idv), ο δικαστικός της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια», Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Για «παραλήρημα» μίλησε ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού Udc που «κατεβαίνει» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στηρίζουν την κεντρώα πολιτική ατζέντα του Μάριο Μόντι.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι επαίσχυντος. Ο Μουσολίνι όχι μόνο έφτιαξε τους φυλετικούς νόμους, αλλά πολέμησε με τον Χίτλερ, οι Ιταλοί φασίστες συνεργάστηκαν ενεργά στις απελάσεις. Ο Μουσολίνι φέρει ακέραια ευθύνη για το Ολοκαύτωμα» δήλωσε ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο.

Αντίδραση, υπήρξε, φυσικά, και από την εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας. «Στερούνται ηθικής και ιστορικής βάσης οι δηλώσεις που δεν είναι μόνο επιπόλαιες και κατάλληλες, αλλά αφήνουν την εντύπωση ότι η Ιταλία αποφάσισε να καταδιώξει και να εξολοθρεύσει τους εβραίους της για να ικανοποιήσει έναν ισχυρό σύμμαχο.

«Οι διώξεις και οι φυλετικοί νόμοι εναντίον των εβραίων της Ιταλίας, όπως είναι γνωστό, έχουν τις ρίζες πολύ πριν από τον πόλεμο και υλοποιήθηκαν σε πλήρη αυτονομία υπό την πλήρη ευθύνη του φασιστικού καθεστώτος, που στη συνέχεια ήταν πρόθυμος σύμμαχος και είχε επίγνωση της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Μιλάνο, ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε πως «η απειλή του απομονωτισμού και του αντισημιτισμού είναι ακόμη παρούσα», τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εστίες, που κάθε τόσο αναζωπυρώνονται, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδίες που δεν πρέπει να ξαναζήσει η ανθρωπότητα.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ