Απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα προβλέπει τη διάθεση επιδοτήσεων για ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελίσσια και κτηνοτροφεία στις περιοχές όπου ζει η απειλούμενη καφέ αρκούδα.

Η απόφαση για τις πιστώσεις του 2013 υπογράφηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, και προωθήθηκε στον συναρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης.

Το μέτρο της επιδότησης έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ» ότι ξεκινά την κατασκευή προστατευτικής περίφραξης στον αυτοκινητόδρομο, στον οποίο έχουν σκοτωθεί δεκάδες αρκούδες.

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας εκτιμάται γύρω στα 400 μόλις άτομα.

Στόχος του μέτρου της περίφραξης είναι η άμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συνύπαρξη της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα. Οι φράκτες -μη θανατηφόροι- θα προστατεύσουν όχι μόνο την παραγωγή αλλά και το απειλούμενο είδος, το οποίο μπορεί να γίνεται στόχος οργισμένων αγροτών.

Με τη χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων διασφαλίζεται και η γεωργική δραστηριότητα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, αλλά προστατεύεται και το απειλούμενο είδος, καθώς συχνά αρκούδες αποτελούν στόχο παραγωγών, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τις επιδρομές των πεινασμένων ζώων.

Δικαιούχοι των κονδυλίων για περίφραξη είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων, που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές όπου ζει η αρκούδα.

Το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί για τη συγκεκριμένη δράση είναι 3.000.085 ευρώ.

Κονδύλι μισού εκατ. ευρώ είχε εγκριθεί και το 2011 από το υπουργείο Περιβάλλοντος για ηλεκτροφόρους φράκτες στην περιοχή της Κοζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ