Τέσσερα εικοσιτετράωρα ζήσαμε με το Ideapad Yoga 11, έναν φορητό υπολογιστή που διαφέρει από τους άλλους μόλις ανοίξει η οθόνη του. Το Yoga 11 λειτουργεί ως μοντέρνο laptop με οθόνη αφής η οποία αναδιπλώνεται εντυπωσιακά και το μετατρέπει σε ταμπλέτα. Η συσκευή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν ακόμα λόγο. Ανήκει στην πρώτη γενιά φορητών convertible που βασίζονται στην νέα έκδοση των Windows, τα Windows RT, με την οποία η Microsoft υποβάλλει την δική της πρόταση κόντρα στις ταμπλέτες με Android ή ακόμα και στο Apple iPad.

Το Lenovo Ideapad Yoga 11 είναι το μικρότερο φορητό στην σειρά των «κονβέρτιμπλ» της Lenovo, και διακρίνεται για την… ευκινησία του. Το Ideapad ονομάστηκε «γιόγκα» καθώς η οθόνη του μπορεί να ανοίξει όπως ένα λάπτοπ, να συνεχίσει να ανοίγει έως ότου γίνει ένα με το πληκτρολόγιο και να κλείσει ώσπου συναντήσει το κάτω μέρος του πληκτρολογίου, δηλαδή κάνει έναν πλήρη κύκλο 360 μοιρών.

Laptop με οθόνη αφής – Τablet με πληκτρολόγιο, touchpad και mouse: Tο Yoga 11 είναι εξοπλισμένο με οθόνη με διαγώνιο 11,6 ίντσες HD LED και υποστηρίζει ανάλυση 1.366 x 768 pixel. Ανταποκρίνεται στο άγγιγμα στην επιφάνειά της σε πέντε σημεία ταυτόχρονα (θα δείτε στο βίντεο που θα ανεβάσουμε σύντομα πως μετακινούνται ταυτόχρονα 5 κύκλοι από 5 δάκτυλα) και ως εκ τούτου, το Yoga 11 μπορεί να μεταμορφωθεί από λάπτοπ σε ταμπλέτα πολλαπλής αφής.

Το πληκτρολόγιο μένει εκτεθειμένο από κάτω (θα χρειαστεί να προσέχετε που το τοποθετείτε), και απενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία αυτού και του touchpad, οπότε δεν θα χρειαστεί να προσέχετε τι πατάνε τα δάχτυλά σας καθώς το μετακινείτε ή το κρατάτε.

Θέσεις «γιόγκα»: Οι σύνδεσμοι που ενώνουν την οθόνη με το πληκτρολόγιο μπορούν να υποστηρίξουν και την τοποθέτηση και χρήση του Yoga 11 σε «όρθια λειτουργία» ή λειτουργία κινηματογράφου. Η οθόνη στηρίζεται στο πληκτρολόγιο, το οποίο αναλαμβάνει ρόλο stand γυρισμένο προς τα πίσω, με την επιφάνειά του εκτεθειμένη να ακουμπάει στο γραφείο. Αυτή η θέση προτείνεται για την προβολή φωτογραφιών ή την αναπαραγωγή βίντεο.

Η σύντομη εμπειρία μας έδειξε ότι συνήθως το Yoga 11 χρησιμοποιείται διπλωμένο ως tablet, αφού δεν δουλέψαμε παρά ελάχιστα στο desktop (Office 2013 Preview) με το πραγματικό πληκτρολόγιο.

Στο λεγόμενο tent mode ή «λειτουργία παρουσίασης», το Yoga 11 στέκεται «στα πόδια του» -στο πληκτρολόγιο και στην οθόνη και εξυπηρετεί την περιορισμένη αλληλεπίδραση με την οθόνη για τις ανάγκες π.χ. μιας παρουσίασης σε slide.

Όπως αναφέρθηκε, το πληκτρολόγιο και η επιφάνεια αφής κλειδώνουν αυτόματα όταν η οθόνη ανοίξει, και συγκεκριμένα όταν η γωνία ξεπεράσει τις 190 μοίρες. Τότε, ο χρήστης μένει με δύο-τρία φυσικά πλήκτρα: μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουμπί των Windows στο κέντρο της οθόνης, να κλειδώσει τον προσανατολισμό της οθόνης με ειδικό πλήκτρο ή να αυξομειώσει την ένταση επίσης από φυσικό πλήκτρο.

Όταν το Yoga 11 χρησιμοποιείται ως laptop, δηλαδή με πληκτρολόγιο και touchpad (ή/και συμβατό mouse), δεν απενεργοποιείται η δυνατότητα αφής στην οθόνη, μπορεί όμως να γίνει με το πάτημα ενός function key.

Δύο πλήρεις θύρες USB, HDMI, υποδοχή για SD:, Επιθεωρώντας την συσκευή εξωτερικά, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν δύο πλήρεις θύρες USB παρά το γεγονός ότι η συσκευή έχει πάχος 1,56 εκατοστά αλλά και πλήρη θύρα HDMI που θα εξυπηρετήσει την σύνδεση στην τηλεόραση. Επίσης, το λάπτοπ-ταμπλέτα δέχεται κάρτες μνήμης SD για την επέκταση του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου και έχει ειδική χρωματισμένη κίτρινη θύρα για την σύνδεση του μετασχηματιστή.

Υπάρχουν πολλά Lenovo Yoga, αυτό είναι το μοντέλο με Windows RT: Κατά την Lenovo, το Yoga 11 είναι ο πιο λεπτός υπολογιστής πολλαπλής λειτουργίας (multimode computing στα 15,6mm). Είναι γεγονός ότι όταν παρουσιάστηκαν τα Yoga το τελευταίο τρίμηνο του 2012 -με μέλη στην ίδια οικογένεια το μεγαλύτερο αδελφάκι του Yoga 13 και το Yoga 11S με Windows 8-, κέρδισαν τα βλέμματα για την σχεδίασή τους αλλά και τις επιδόσεις τους. Το μοντέλο Yoga 11S με Windows 8 κέρδισε δεκάδες βραβεία στην CES 2013, δεν ήταν αυτό όμως που είχαμε στα χέρια μας.

Σε ότι αφορά στην σχεδίαση και την εμπειρία χρήσης, το Yoga 11 κερδίζει τα εύσημα. Εάν οι σύνδεσμοι αντέξουν το επαναλαμβανόμενο άνοιγμα-κλείσιμο στο χρόνο, τότε η Lenovo έχει κάνει μια πολύ καλή επιλογή. Μας απαλλάσσει από την ανάγκη να προσθέσουμε πληκτρολόγιο, stand και θήκη.

Τι σημαίνει Windows RT: Όσο είχαμε την συσκευή στα χέρια μας, χρειάστηκε να εξηγήσουμε αρκετές φορές περί τίνος ακριβώς πρόκειται, τι διαφορετικό κάνει το Yoga 11 (εκτός από γιόγκα). Κάπου εκεί, αρχίζουμε να μιλάμε για τα Windows RT και την σοφία ή όχι της επιλογής μιας συσκευής που είναι οπλισμένη με RT.

Φορητός με Windows RT σημαίνει έμφαση στην αυτονομία: Το Lenovo Ideapad Yoga 11 είναι ένα convertible laptop tablet με βάρος 1,27 κιλά με οθόνη αφής 5 σημείων, RAM 2GB, εσωτερικό χώρο από 16GB έως 64GB, με κύριο επεξεργαστή (Tegra 3) και γραφικά από την Nvidia, αρχιτεκτονικής ARM.

Αυτό σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική της συσκευής δεν είναι η «παραδοσιακή» αρχιτεκτονική x86 των PC με τσιπ Intel ή AMD. Τι σημαίνει αρχιτεκτονική ARM το γνωρίζετε ήδη από φορητές συσκευές, δηλαδή smartphone και tablet, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων της κατασκευής σε μπαταρία. Αν και η Intel καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες να μπει στην αγορά αυτή -αυξάνοντας τις επιλογές το 2013-, έστω και καθυστερημένα με νέες εκδόσεις των επεξεργαστών Atom, η υποστήριξη της πλατφόρμας από την Microsoft και την νεότερη έκδοση των Windows δημιούργησαν χώρο για την κατασκευή τέτοιων φορητών συστημάτων.

Φορητός με Windows RT σημαίνει ασυμβατότητα με εφαρμογές άλλων εκδόσεων Windows: Η Microsoft όμως, χρειάστηκε να αναπτύξει μια διαφορετική έκδοση των Windows ειδικά για τα συστήματα αρχιτεκτονικής ARM, τα οποία ονομάστηκαν Windows RT. Αν και θυμίζουν πολύ Windows 8, έχουν μια ουσιαστική διαφορά από αυτά που μπορεί να επηρεάσει την απόφασή σας να επιλέξετε το Yoga 11 ή όχι.

  • Οι εφαρμογές που εκτελούνται σε περιβάλλον Windows 8 δεν μπορούν να εκτελεστούν σε περιβάλλον Windows RT.
  • Επίσης, όλες οι εφαρμογές (τα λεγόμενα apps) διοχετεύονται μόνο από το Windows Store και αυτό σημαίνει ό,τι θα πρέπει να περιοριστείτε σε ό,τι υπάρχει εκεί και μόνο.
  • Αυτό ισχύει και για τα λεγόμενα desktop apps. Εάν έχετε ήδη δει τα Windows 8, θα γνωρίζετε πως υπάρχουν δύο «επιφάνειες εργασίας»: η μία είναι η οθόνη Start με τα tiles και η άλλη το desktop, όπου επιστρέφουμε κάθε φορά που θέλουμε να τρέξουμε κάτι από τα παλιά. Στα Windows 8 διατηρείται η λεγόμενη συμβατότητα προς τα πίσω κι έτσι μπορείτε να αξιοποιήσετε λογισμικό που έχετε σε CD/DVD από την εποχή των παλαιότερων εκδόσεων των Windows. Στα Windows RT δεν συμβαίνει αυτό. Στα Windows RT δεν μπορείτε να τρέξετε εφαρμογές Windows 8, δεν μπορείτε να τρέξετε εφαρμογές παλαιότερων εκδόσεων των Windows. Ξεκινάτε και καταλήγετε στο Store.


Θα βρω app για τα RT;
Στο Windows Store βρήκαμε πολλά app που μπορεί να κρατήσουν προνήπια πολύ ώρα απασχολημένα δημιουργικά χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τους υποδείξετε πως να τα χρησιμοποιούν αφού το άγγιγμα στην οθόνη γίνεται φυσικά. Μαθαίνουν τα γράμματα και τους αριθμούς, τα σχήματα, ή ζωγραφίζουν ή παίζουν μουσική με πιάνο ή ντραμς, ή βλέπουν βίντεο από το YouTube. Φυσικά, βρήκαμε app και για ενήλικες, αν και δεν μας εντυπωσίασαν οι δυνατότητές τους για παραγωγική χρήση, άλλη από αυτή που εξυπηρετούν οι εφαρμογές για infotainment (σκάκι, παιχνίδια, προγράμματα στοιχειώδους επεξεργασίας φωτογραφίας).

Στο Windows Store εμφανίζονται να υπάρχουν πολλά app, με βάση τους αριθμούς. Για παράδειγμα, θα βρείτε δύο-τρεις χιλιάδες app στην ενότητα Entertainment. Οι αριθμοί ωστόσο, δεν είναι αρκετοί, αφού τα app συχνά περιορίζονται να διευκολύνουν κάποια λειτουργία (π.χ. να βρίσκετε όλα τα tech video από πλήθος καναλιών στο YouTube).

Υπάρχουν ενδιαφέροντα apps; Τα apps διατίθενται είτε δωρεάν, είτε με το μοντέλο try and buy. Τα app try and buy σας επιτρέπουν να τα εγκαταστήσετε για να το δοκιμάσετε και εάν θέλετε να αγοράσετε την πλήρη έκδοσή τους. Συχνά, οι προγραμματιστές όπως είδαμε, επέλεγαν να δείξουν τι μπορεί να κάνει η εφαρμογή και να «κλειδώνουν» ό,τι έχει πραγματικό ενδιαφέρον για να συνεχίσει κανείς να την χρησιμοποιεί. Οι τιμές στα paid apps κυμαίνονται από μερικά σεντς έως ενάμισι περίπου δολάριο ανά app (αυτή η επιλογή νομίσματος εμφανιζόταν συχνά).

Δεν εντοπίσαμε παρά ελάχιστα «ελληνοκεντρικά» app και το μόνο ίσως ίχνος που μπορεί να ακολουθήσει ο χρήστης για να βρει κι άλλα, εάν βρει τα πρώτα, είναι το όνομα ή η επωνυμία του developer.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε πολύ χρόνο το Yoga 11, πέσαμε στα πρώτα fatal error σε κάποια app που εγκαταστήσαμε χάριν της δοκιμής.

Στο Store απουσίαζαν συχνά οι πολυάριθμες κριτικές που έχουμε συνηθίσει στα app σε άλλες πλατφόρμες, εξαιρετικά χρήσιμες πριν αποφασίσει κανείς να εγκαταστήσει ένα app.

Όλα αυτά βέβαια, είναι συμπτώματα της βρεφικής ηλικίας μιας ολόκληρης κατηγορίας υπολογιστών.

Πολύτιμος αποθηκευτικός χώρος: Ο αποθηκευτικός χώρος παραμένει πολύτιμος και σε αυτή την φορητή συσκευή (32GB ή 64GB, από τα οποία τουλάχιστον 10GB ήταν ήδη δεσμευμένα). Οι εφαρμογές που είναι ήδη εγκαταστημένες «τρώνε» τα ΜΒ γρήγορα, αφού για παράδειγμα η εφαρμογή Travel κοστίζει 111ΜΒ, το Mail, Calendar, People και Messenger άλλα 92ΜΒ, Games άλλα τόσα, Video 60ΜΒ κ.ο.κ χωρίς να συνυπολογίζουμε φυσικά το ίδιο το λειτουργικό σύστημα ή το Office 2013 Preview.

H απόφαση να επιλέξετε 32 ή 64GB θα σας κοστίσει 100 ευρώ (το φθηνότερο μοντέλο κοστίζει 799 ευρώ και το ακριβότερο €899). Για να εγκαθιστάτε όμως εφαρμογές στην κάρτα SD και όχι στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστεί να μάθετε να κάνετε ένα hack.


Υπόθεση WinRT vs Win8: Το Lenovo Yoga 11 είναι ένας υπολογιστής νέας γενιάς, τον οποίο θα βρεθείτε να τον μοιράζεστε με όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, αφού μπορεί να έχει κάτι για τον καθένα. Η επιλογή των RT ήταν αυτή που μας προβλημάτισε περισσότερο, ιδιαίτερα όταν ακούγονται αποφάσεις από εταιρείες όπως η Samsung ή η Acer που υποχωρούν και είτε περιορίζουν την διάθεση RT συσκευών σε κάποιες αγορές ή δεν τις κατασκευάζουν καν. Το πρότυπο Surface με Windows RT που προτείνει η Microsoft δεν έρχεται (προς το παρόν;) στην Ελλάδα.

Η μόνη γέφυρα με «τα άλλα Windows» μοιάζει η προεγκαταστημένη έκδοση του Office σε συσκευές με Windows RT. Μόνο που κι εδώ, έχουν γίνει κάποιοι συμβιβασμοί και πρακτικά πρόκειται για μια light έκδοση του Office, χωρίς καν Outlook (αν και η πιθανότητα να αλλάξει αυτό συζητιέται).

Οι ακόλουθες δυνατότητες δεν περιλαμβάνονται στα Windows RT: Στα Windows RT δεν υπάρχει ο οικείος Windows Media Player, και δεν υποστηρίζονται τα Windows Media Center, δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Οικιακής ομάδας (μπορείτε να συμμετέχετε σε μια υπάρχουσα Οικιακή ομάδα αλλά δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα), ή η δυνατότητα σύνδεσης υπολογιστή Windows RT με άλλο υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας, ή τέλος, η συμμετοχή σε τομέα.

Όπως προαναφέρθηκε, με τα Windows RT μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές απευθείας από το Windows Store αλλά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποιούσατε με παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο εκτυπωτές, ποντίκια, πληκτρολόγια και άλλες συσκευές που φέρουν το λογότυπο «Σχεδιασμένο για Windows RT«. Μπορείτε να ελέγξετε την συμβατότητα των περιφερειακών σας εκ των προτέρων, με μια αναζήτηση στην σχετική σελίδα των Windows RT
Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε πως το Ideapad Yoga 11 δεν έχει οδηγό ανάγνωσης οπτικών δίσκων, drive που για κάποιους παραμένει χρήσιμο. Επίσης, οι συσκευές με RT δεν συνοδεύονται από το λειτουργικό σε φυσικό μέσο, εάν όμως χρειαστεί να τα επαναγκαταστήσετε και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει χαλάσει η εσωτερική μνήμη θα τα βρείτε σε ξεχωριστό partition.

Μεγάλη αυτονομία και χαμηλή τιμή; Το σκεπτικό της διάθεσης συσκευών με Windows RT ήταν ότι θα κατασκευαστούν νέοι φορητοί υπολογιστές με εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία και σημαντικά μειωμένο κόστος σε σχέση με τους νέους φορητούς υπολογιστές με Windows 8.

Σε ό,τι αφορά στην αυτονομία, το Lenovo Ideapad Yoga 11 δεν μας απογοήτευσε διόλου, τουναντίον. Σε τέσσερις μέρες, χρειάστηκε να το φορτίσουμε δύο φορές (μια με το που το πήραμε και μια ενδιάμεσα) ενώ ποτέ δεν κάναμε Shut Down. Οι απαιτήσεις των εφαρμογών σε ενέργεια μπορεί να ήταν περιορισμένες, αλλά και πάλι το ερώτημα «Που είναι ο ειδικός φορτιστής;» δεν μας απασχόλησε καθόλου σε αντίθεση με πολλά tablet με Android.

Εκτός όμως από την αυξημένη αυτονομία που υπόσχεται η αρχιτεκτονική ARM, το σκεπτικό ήταν ότι θα έχουμε φθηνότερες συσκευές. Το Yoga 11 δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φτηνό. Οι τιμές ξεκινούν από τα 799 ευρώ (32GB) και στην ελληνική αγορά θα το βρείτε συχνά στην έκδοση που κοστίζει 899 ευρώ (64GB), με διπλάσιο χώρο. Από την άλλη, αυτή είναι η τιμή για ένα laptop με οθόνη αφής και το νεότερο touchpad που μεταμορφώνεται και λειτουργεί ως tablet.

Εάν ξεχάσουμε (για λίγο) το θέμα Windows RT και την διαθεσιμότητα πλήθους αξιόλογων apps, είναι γεγονός ότι το Yoga 11 μας άνοιξε την όρεξη για άλλα Yoga με Windows 8 με οθόνη αφής 10 σημείων. Μόνο που τότε θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1.099 ευρώ για την πιο οικονομική έκδοση του Yoga 13 (με Intel Core i3, 4GB RAM και 128GB SSD) ή έως και 1.499 ευρώ (με Intel Core i7 με πολλά GHz, 8GB RAM και SSD 128GB), αμφότερα με Windows 8.

Δείτε ένα βίντεο από την Microsoft, όπου εξηγεί τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα Windows RT και στα Windows 8.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία