Εντατικούς ελέγχους στην αγορά πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των προϊόντων για διάθεση στην κατανάλωση, η προέλευση αμνοεριφίων για αποφυγή κερδοσκοπίας και οι συνθήκες διατήρησης, διάθεσης και διακίνησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης, δίνεται στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών.

Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην αποφυγή κάθε αθέμιτης ενέργειας, που προσβλέπει στη κερδοσκοπία, το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, πλαστά-ανειλικρινή τιμολόγια, μη έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών κ.λπ.,) με αντίκτυπο στο εισόδημα του καταναλωτή και το δημόσιο συμφέρον.

Να σημειωθεί πως στην Κρήτη, μετά από συντονισμένες έρευνες, βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν σε κατάστημα πώλησης κρέατος, 300 κιλά κρέατος (μεταξύ των οποίων και πουλερικών) τα οποία δεν έφεραν ένδειξη ημερομηνίας παραγωγής και λήξης, ενώ κάποια αυτά βρίσκονταν εκτός ψυγείου.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει διεξάγει μέχρι σήμερα 597 ελέγχους διακίνησης και 94 ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την εορταστική αγορά.

Συνολικά, διαπιστώθηκαν 196 παραβάτες και καταλογίσθηκαν 382 παραβάσεις.

· Το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο μαζί με το Λιμενικό Σώμα και τις υπηρεσίες Αστυκτηνιατρικής προέβησαν σε καταστροφή φορτίου αμνοεριφίων, γιατί δεν διέθεταν στοιχεία προέλευσης και δεν ήταν σφραγισμένα από την κτηνιατρική υπηρεσία.

· Φορτίο ζώντων αμνοεριφίων προέλευσης Κρήτης στην Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε μέχρι τα σφαγεία προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν τα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς και προελεύσεων για τυχόν ελληνοποίηση ομοίων φορτίων από άλλες βαλκανικές χώρες.

· Στην Πάτρα από φορτηγό που μετέφερε αμνοερίφια χωρίς παραστατικά αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας και επεβλήθη πρόστιμο.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με μικτά συνεργεία ΣΔΟΕ, υπουργείου Ανάπτυξης και Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σε όλη τη χώρα και κυρίως στα σύνορα, τα λιμάνια και τις κεντρικές αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ