Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νεανικό αίμα «κάνει τις γερασμένες καρδιές να ξανανιώσουν»

Νεανικό αίμα «κάνει τις γερασμένες καρδιές να ξανανιώσουν»

Μια ελαφρώς μακάβρια τεχνική που επινοήθηκε τον 19ο αιώνα δείχνει να επαναφέρει τη χαμένη νιότη στον γερασμένο καρδιακό ιστό. Ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι οι καρδιές γερασμένων ποντικών ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεανικού αίματος. Το φαινόμενο δείχνει να οφείλεται σε μια πρωτεΐνη του αίματος που επαναφέρει την ελαστικότητα του μυοκαρδίου.

Μια ελαφρώς μακάβρια τεχνική που επινοήθηκε τον 19ο αιώνα δείχνει να επαναφέρει τη χαμένη νιότη στον γερασμένο καρδιακό ιστό.

Ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι οι καρδιές γερασμένων ποντικών ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεανικού αίματος.

Εφόσον τα ευρήματα ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό, η μελέτη ίσως ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση ενός συχνού καρδιακού προβλήματος στους ηλικιωμένους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Cell.

Καθώς τα χρόνια περνούν ο μυς της καρδιάς τείνει να γίνεται πιο άκαμπτος και παχύς και αδυνατεί να χαλαρώσει ανάμεσα στις συσπάσεις. Η καρδιά διατηρεί την ικανότητά της να ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν προλαβαίνει να αδειάσει από αίμα ανάμεσα στους χτύπους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια και δεν μπορεί να αναστραφεί με τις σημερινές θεραπείες.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Λι του Χάρβαρντ, υποψιαζόταν ότι στο αίμα των νεαρών ατόμων υπάρχει ένας παράγοντας που επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα του μυοκαρδίου.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παλιά τεχνική στην οποία το κυκλοφορικό σύστημα ενός ηλικιωμένου ζώου συνδέεται χειρουργικά με το κυκλοφορικό σύστημα ενός νεαρού ζώου. Τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι καρδιές των ηλικιωμένων ποντικών στα οποία πραγματοποιήθηκε το πείραμα μίκρυναν και ανέκτησαν τη νεανική εμφάνιση και λειτουργικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Μεταγγίσεις νέου αίματος «αναστρέφουν τη γήρανση στον εγκέφαλο»

Στην επόμενη φάση της μελέτης οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τον παράγοντα του νεανικού αίματος στον οποίο οφειλόταν η βελτίωση. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για μια πρωτεΐνη με την ονομασία GDF11 (αναπτυξιακός παράγοντας διαφοροποίησης 11), η οποία ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει την ανάπτυξη των οσφρητικών υποδοχέων, και παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις μικρές ηλικίες.

Οι εργαστηριακές δοκιμές σε καλλιεργημένα κύτταρα έδειξαν ότι ο παράγοντας GDF11 όντως εμποδίζει την υπερτροφία των καρδιακών κυττάρων. Επιπλέον, η διαρκής χορήγηση της πρωτεΐνης για διάστημα ενός μήνα επανέφερε τη νεανική όψη στις καρδιές γερασμένων πειραματόζωων.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι τα αποτελέσματα θα επιβεβαιωθούν σε επόμενες μελέτες στον άνθρωπο.

Ελπίζουν επίσης ότι ο παράγοντας GDF11 αναστέλλει τη γήρανση κι άλλων οργάνων του σώματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο