Πέθανε ο δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο αργεντινός πραξικοπηματίας Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος ανέτρεψε το 1976 την κυβέρνηση της Ισαβέλ Περόν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βιντέλα τα πέρασε στη φυλακή, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 50 ετών για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας του.
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο αργεντινός πραξικοπηματίας Χόρχε Βιντέλα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βιντέλα τα πέρασε στη φυλακή, για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας.
Ο Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα ανέτρεψε το 1976 την κυβέρνηση της Ισαβέλ Περόν (τρίτης συζύγου του ιστορικού ηγέτη της χώρας Χουάν Περόν), εγκαθιδρύοντας μια από τις στυγνότερες δικτατορίες στην ιστορία της Αργεντινής.
Μάλιστα, η δικτατορία εκείνη είχε γίνει από κοινού από όλα τα σώματα των Ένοπλων Δυνάμεων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό), με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των ηγετών των όπλων στην εξουσία.
Ο Βιντέλα ήταν πρόεδρος από το 1976 έως το 1981, τον διαδέχθηκε ο Ρομπέρτο Βιόλα (1981) και ο ναύαρχος Κάρλος Λακόστε (1981), για να έλθει τελικά στην εξουσία ο Λεοπόλδο Γκαλτιέρι (1981-1982) ο άνθρωπος που συνέδεσε την παρουσία του με την τραγωδία του Πολέμου των Μαλβίνας/Φώκλαντς.
Στη διάρκεια της δικτατορίας υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν», τόσο στο πλαίσιο της δράσης της αργεντινής αστυνομίας όσο και στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κόνδωρ», της κοινής επιχείρησης όλων των δικτατορικών καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής (δεκαετίες 1970 και 1980) για την εξόντωση των αντιφρονούντων.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1983, οι πραξικοπηματίες εξασφάλισαν αμνηστία και προεδρική χάρη.
Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν το 2006, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής (με νέα σύνθεση) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που έδιναν αμνηστία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος γύρος δικαστικών διώξεων.
Έτσι, τον Ιούλιο του 2012 ο Βιντέλα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 ετών για υποθέσεις «κλοπής» βρεφών αντιφρονούντων.
Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αμετανόητος για τα εγκλήματά του.
Οι κλοπές βρεφών (από γονείς που εξαφανίζονταν) και στη συνέχεια οι υιοθεσίες τους από οικογένειες στρατιωτικών, αποτελούν ένα ακόμα τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της δικτατορίας του 1976.
Πάντως, αρκετά από τα παιδιά αυτά (χάρη στην οργάνωση Abuelas de la Plaza de Mayo) έχουν καταφέρει να βρουν μετά από χρόνια συγγενείς των βιολογικών τους γονέων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μαρινάκης για Safe Youth: Εργαλείο για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί απέναντι στη βία
- «Famagusta» στο MEGA: Η Σιμώνη αποφασίζει να χωρίσει τον Γιώργο
- Σπουδαία διάκριση: Ο Ολυμπιακός υποψήφιος για το βραβείο της καλύτερης ομάδας στα Globe Soccer Awards 2024
- Νετανιάχου: Στο εδώλιο για διαφθορά στις 2 Δεκεμβρίου – Απορρίφθηκε το αίτημά του για αναβολή λόγω πολέμου
- Φάμελλος: Προτείνει καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για την «Αυγή» και το «Κόκκινο»
- Η Lady Gaga θα είναι το κερασάκι στην γοτθική τούρτα του «Wednesday 2»