Την έντονη αντίδρασή της στην μη ανανέωση -ουσιαστικά, άρση- του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στη Συρία εκφράζει η Μόσχα.

Η κίνηση «βλάπτει άμεσα τις προοπτικές» της διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση της συριακής κρίσης, λέει η ρωσική πλευρά, αναφερόμενη στη ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία που έχει βρει θετική ανταπόκριση στη Δαμασκό.

Η Μόσχα τονίζει ότι θα προχωρήσει με την παράδοση των αντι-αεροπορικών πυραύλων S-300 στη Συρία, λέγοντας ότι τα όπλα θα βοηθήσουν στην αποτροπή της ξένης παρέμβασης στη συριακή διαμάχη.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι πύραυλοι αποτελούν «σταθεροποιητικό παράγοντα» που θα αποτρέψουν «ορισμένους θερμοκέφαλους» από το να εισέλθουν στη διαμάχη και «να εξερευνήσουν σενάρια βάσει των οποίων η σύρραξη αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων».

Η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει εάν και κατά πόσον οι S-300 παραδόθηκαν ήδη στη Συρία κι ο Ριάμπκοφ απέφυγε να γίνει πιο σαφής.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω ότι αυτές οι παραδόσεις έχουν γίνει, μπορώ μόνο να πω ότι δεν θα τις αρνηθούμε» είπε.

«Βλέπουμε ότι το ζήτημα αυτό ανησυχεί πολλούς από τους εταίρους μας, αλλά δεν έχουμε καμιά βάση για να αναθεωρήσουμε την θέση μας σε αυτή τη σφαίρα» προσθέτει.

Νωρίτερα, ο ρώσος υφυπουργός είχε πει: «Αποφασίστηκε άρση του εμπάργκο παρά τις δηλώσεις από την πλευρά της ΕΕ υπέρ μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης (του Ιουνίου του 2012) και παρά τη συμφωνία για την ανάγκη να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία».

Η απόφαση, υποστήριξε, «έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την πολιτική της ΕΕ», κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι «η ανικανότητα της συριακής αντιπολίτευσης να ορίσει αντιπρόσωπο αποτελεί το «κύριο εμπόδιο» για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης».

«Οι διαφορές ανάμεσα στις οργανώσεις που μάχονται το καθεστώς και η ανικανότητα των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο εκπροσώπησης με κύρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σήμερα για την πραγματοποίηση της διάσκεψης» πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχαν συναντηθεί ξανά τη Δευτέρα, αυτή τη φορά στο Παρίσι, για την προετοιμασία της διάσκεψης.

Οι δυο υπουργοί, στους οποίους ανήκει η πρωτοβουλία για τη σύγκληση της διάσκεψης «Γενεύη 2» επικεντρώνονται στη σύνθεση της λίστας των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.

Και μπορεί η Δαμασκός να «συμφώνησε κατ’ αρχήν» στη συμμετοχή της στη διάσκεψη, η συριακή αντιπολίτευση, η οποία συνέρχεται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίζεται βαθιά διχασμένη και δεν έχει αναφερθεί ακόμα στη δική της συμμετοχή.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ και η Γαλλία αξίωσαν από την Μόσχα να μην παραδώσει τα πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας S-300 στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε ότι οι παραδόσεις των S-300 δεν έχουν γίνει ακόμη -είπε ότι τα συστήματα δεν έχουν φύγει καν από τη Ρωσία- και τόνισε ότι η χώρα του «θα αντιδράσει» σε μια τέτοια περίπτωση.

Η δήλωση του Γιαλόν φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα πως τα συστήματα αυτά αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη Συρία.

«Οι παραδόσεις δεν έχουν γίνει και ελπίζω ότι δεν θα γίνουν. Αλλά εάν, ο μη γένοιτο, (οι S-300) φθάσουν στη Συρία, ξέρουμε τι να κάνουμε» είπε ο Γιαλόν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο Γιαλόν αναφέρθηκε με τη φράση αυτή σε νέες αεροπορικές επιδρομές που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ήδη το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε επιδρομές στις αρχές του μήνα στο συριακό έδαφος για να εμποδίσει, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ