Συμφωνία στην ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Έπειτα από μήνες εσωτερικών διαφωνιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της απόρριψης των «άχρηστων» ψαριών.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Έπειτα από μήνες εσωτερικών διαφωνιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της απόρριψης των «άχρηστων» ψαριών.
Ο ιρλανδός υπουργός Αλιείας Σάιμον Κοβένεϊ, ο οποίος προήδρευσε των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι η καταληκτική συμφωνία «βάζει τη βιωσιμότητα στην καρδιά του θέματος».
Οι βασικότερες αλλαγές:
- Σταματά, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, η πρακτική της απόρριψης ανεπιθύμητων ψαριών από τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Λόγω όμως των πιέσεων των μεγάλων αλιευτικών χωρών (Ισπανία, Γαλλία), θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι χώρες-μέλη θα μπορούν να ζητούν να απορρίπτουν έως το 7,0% των αλιευμάτων τα πρώτα δύο χρόνια και έως το 5,0% στη συνέχεια. Διαβάστε επίσης: Συμφωνία στην ΕΕ κατά της απόρριψης των «άχρηστων» ψαριών
- Τα όρια αλιείας θα καθορίζονται με βάση τις λεγόμενες Μέγιστες Βιώσιμες Αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια και οι ποσοστώσεις για κάθε χώρα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για τη βιωσιμότητα των πληθυσμών των ψαριών.
- Οι αποφάσεις για την αλιεία αποκεντρώνονται και η Κομισιόν θα έχει περιορισμένο λόγο.
- Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ ακόμα και όταν επιχειρούν σε διεθνή ύδατα.
Διαβάστε ακόμα: Παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ επιμένει να επιδοτεί τους αλιείς
«Είναι ένα ιστορικό βήμα για όσους εμπλέκονται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που θα ψαρεύουμε στο μέλλον» σχολίασε η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.
Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν τη συμφωνία, επισήμαναν όμως ότι δεν είναι όσο δραστική όσο θα έπρεπε. «Εδώ και δεκαετίες η ευρωπαϊκή αλιεία βρίσκεται σε παρακμή» σχολίασε η Σάσκια Ρίτσαρντς, διευθυντής αλιευτικής πολιτικής στη Greenpeace. «Η συμφωνία που προκύπτει σήμερα είναι καλά νέα, αν και είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι υπουργοί μπλόκαραν την προθεσμία για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων».
Σύμφωνα δε με τη WWF, η συμφωνία «περιλαμβάνει ορισμένα θετικά στοιχεία, αποτυγχάνει όμως να θέσει τέρμα στην υπεραλίευση τις επόμενες γενιές».
Η καταληκτική συμφωνία αναμένεται να λάβει τώρα την οριστική έγκριση των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις