Ευφραιμίδη Μαρίλη, φωτό: Shutterstock
Eίναι μία πολύ σοβαρή επέμβαση
Ο Φόουν Ναχάι, διάσημος αμερικανός πλαστικός χειρουργός και συγγραφέας του βιβλίου «The Art of Aesthetic Surgery» («Η Τέχνη της Αισθητικής Χειρουργικής»), θεωρείται πρωτοπόρος στην ενημέρωση για τα ενθέματα σιλικόνης. «Πολλοί από τους καινούργιους ασθενείς που με επισκέπτονται έχουν την εντύπωση ότι η αύξηση στήθους είναι τόσο απλή όσο μία ρινοπλαστική ή μία λιποαναρρόφηση» λέει ο ίδιος. «Νομίζουν ότι θα την κάνουν, θα ομορφύνουν και μετά θα την ξεχάσουν. Ένα από τα πρώτα πράγματα που τους λέω είναι ότι το ένθεμα δεν είναι μόνιμη λύση, ότι κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα σταματήσει να τις ικανοποιεί και ότι θα χρειαστεί αντικατάσταση. Μου κάνει εντύπωση πόσο λίγοι ασθενείς το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό».
Τα ενθέματα σιλικόνης δεν αφαιρούνται με ευκολία
Βάλατε εξτένσιον στα μαλλιά και μετά από μερικούς μήνες αλλάξατε γνώμη; Κανένα πρόβλημα! Θα πάτε στο κομμωτήριο και θα τα βγάλετε. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τα ενθέματα του στήθους. «Η χειρουργική αφαίρεση των αυξητικών υλικών ορισμένες φορές κρίνεται απαραίτητη» μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Όχι μόνο επειδή μπορεί να το απαιτήσει η ασθενής αλλά και γιατί ενδέχεται να το επιβάλουν διάφοροι άλλοι παράγοντες. Η ρίκνωση της κάψας, του σκληρού ιστού με τον οποίο ο οργανισμός περιβάλλει το ξένο σώμα, μπορεί να είναι ένας απ’ αυτούς. Άλλα προβλήματα, όπως η χαλάρωση που επέρχεται φυσιολογικά στο πέρασμα του χρόνου για όλους τους μαστούς ή οι φθορές που πιθανόν να υποστεί το ίδιο το υλικό, ίσως μας οδηγήσουν σε μία τέτοια απόφαση».
«Όταν τοποθετούμε το ένθεμα στο στήθος, το δέρμα αναγκαστικά τεντώνεται ώστε να καταφέρει να ταιριάξει στις καινούργιες διαστάσεις του μαστού» μας λέει ο ειδικός. «Αν αποφασίσουμε να αφαιρέσουμε το ένθεμα, τότε το στήθος θα απομείνει άδειο, χαλαρωμένο και οπωσδήποτε αντιαισθητικό. Μία τέτοια εικόνα δεν ικανοποιεί καμία γυναίκα. Για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα, συνήθως τοποθετούμε ένα καινούργιο ένθεμα».
Τι μπορεί να γίνει: Καθώς πρόκειται για ένα «δρόμο» χωρίς γυρισμό, φροντίστε να είστε αποφασισμένη. «Όπως όλες οι αισθητικές επεμβάσεις έτσι και η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης απαιτεί αναλυτική ενημέρωση της ασθενούς σχετικά με τις αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου» μας λέει ο κ. Φλώρος. «Η επιλογή μικρών σχετικά ενθεμάτων είναι συνήθως η πιο σοφή καθώς, σε περίπτωση αφαίρεσής τους, το κενό και η χαλάρωση θα είναι λιγότερο αντιαισθητικά. Αν ο πλαστικός χειρουργός το κρίνει σκόπιμο, τότε συμβουλεύει την υποψήφια έτσι ώστε να επιλέξει ένα μικρότερο σχετικά ένθεμα».
Το στήθος πιέζεται και χαλαρώνει πιο γρήγορα
Φανταστείτε ένα μόνιμο βάρος πάνω στο δέρμα σας. Αναγκαστικά, στο πέρασμα του χρόνου, ο συνδετικός ιστός κουράζεται και αδυνατίζει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ενθέματα σιλικόνης. «Η παρουσία τους πιέζει τα μαλακά μόρια που τα περιβάλουν, δηλαδή το δέρμα και το υποδόριο λίπος» μας λέει ο πλαστικός χειρουργός. «Η μακροχρόνια αυτή πίεση πάνω στους ιστούς έχει σαν αποτέλεσμα να τους κάνει να αδυνατίζουν». Όσο περισσότερο λεπταίνει το δέρμα και το λίπος που καλύπτει το ένθεμα, τόσο πιο κοντά έρχεται το αυξητικό υλικό στην επιφάνεια. Κατά συνέπεια, μπορεί να ψηλαφηθεί εύκολα, ακόμη και να γίνει ορατό.
Τι μπορεί να γίνει: Ισχύει και εδώ ο κανόνας του «όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο». Ο πλαστικός χειρουργός μας εξηγεί: «Τα μεγάλα ενθέματα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα μαλακά μόρια. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να τα κάνουν ιδιαίτερα ισχνά. Τα ενθέματα σε αυτή την περίπτωση έχουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν πολύ κοντά στην επιφάνεια και να ψηλαφώνται εύκολα. Επίσης, η τοποθέτησή τους ενδέχεται να παίζει ρόλο, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο. Η εισαγωγή τους κάτω από τον μυ, αντί για τη θέση πάνω από αυτόν, ενδέχεται να προστατεύσει ως ένα βαθμό το ένθεμα από την φανέρωσή του στην επιφάνεια».
Ο μαστός αλλάζει αναλογίες ενώ το ένθεμα παραμένει σταθερό
Αν το γυναικείο σώμα υπόκειται σε φυσιολογικές αλλαγές καθώς μεγαλώνουμε, το στήθος μας επιφορτίζεται τις περισσότερες από αυτές. Δεν πρόκειται μόνο για τη χαλάρωση του δέρματος που συμβαίνει λόγω της φυσιολογικές φθοράς, ούτε για τις αλλαγές στο λιπώδη ιστό λόγω της αυξομείωσης του βάρους. Το στήθος αλλάζει ακόμη περισσότερο επειδή περιέχει αδένες, όργανα που υφίστανται τις ορμονικές ανακατατάξεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο μαστός διαφοροποιείται ως προς το μέγεθος, το σχήμα, την υφή. Ωστόσο, το ένθεμα παραμένει σταθερό.«Ένα στήθος που δείχνει όμορφο και σφριγηλό σε μία κοπέλα τριάντα χρονών, δεν είναι βέβαιο ότι θα φαίνεται ίδιο και στα εξήντα» μας λέει ο κ. Φλώρος. «Καθώς ο μαστός χαλαρώνει από τις πολλαπλές αλλαγές, είναι πιθανό να κάνει τα ενθέματα να δείχνουν «ξένα» πάνω του».
Τι μπορεί να γίνει: «Τα ενθέματα συνήθως αντικαθίστανται μετά από μερικά χρόνια. Αν δηλαδή έχουμε κάνει μία αύξηση στα τριάντα, το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τα εξήντα θα έχει γίνει τουλάχιστον μία διορθωτική επέμβαση. Τοποθετώντας καινούργια ενθέματα σε διαφορετικές συνήθως θέσεις από τα προηγούμενα και αφαιρώντας την περίσσια του δέρματος, τότε έχουμε έναν καινούργιο, περιποιημένο στήθος». Το ερώτημα βέβαια είναι αν ένα τέτοιο ανατομικό προσόν συμβαδίζει με τις ηλικίες των εβδομήντα ή των ογδόντα. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς αφού η καλύτερη επιλογή είναι η αντικατάσταση και όχι η αφαίρεση που θα αφήσει ένα τρομακτικό κενό στη θέση τους».
Το αυξητικό υλικό φθείρεται στο πέρασμα του χρόνου
Τίποτα δεν είναι τόσο βέβαιο όσο ότι ένα υλικό θα φθαρεί μετά από μερικά χρόνια. Και πολύ περισσότερο όταν αυτό βρίσκεται μέσα στον οργανισμό και υπόκειται σε ορμονικές και βιοχημικές αλλαγές. Η Mentor, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ενθεμάτων σιλικόνης, στο ενημερωτικό της έντυπο πληροφορεί τις ενδιαφερόμενες πως «τα ενθέματα μαστού δεν πρέπει να θεωρούνται ισόβια». Η διάρκεια ζωής τους δεν είναι ακόμη γνωστή με βεβαιότητα, καθώς οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε μακροχρόνια κλινική μελέτη σε 52.000 γυναίκες με εμφυτεύματα, διαπιστώθηκε ότι το 2,1% των ενθεμάτων έσπασε στη διάρκεια των πέντε πρώτων ετών της παρακολούθησης.
Επιπλέον, ένα εμφύτευμα σιλικόνης μπορεί να σπάσει για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς έχουν σχέση με την ίδια την επέμβαση. Άλλοι πάλι αφορούν τη φυσιολογική καταπόνηση του στήθους. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο της παραπάνω εταιρείας, τέτοιο λόγοι μπορεί να είναι «υπερβολικές καταπονήσεις όπως από έντονη άσκηση, συνηθισμένο μασάζ με τα χέρια, στενή φυσική επαφή, ακόμη και η πίεση που απαιτείται κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας».
Τι μπορεί να γίνει: Σε περίπτωση ρήξης, το ένθεμα απομακρύνεται και αντικαθίσταται. Το ζητούμενο όμως είναι η έγκαιρη διάγνωση της ρωγμής. Κάτι τέτοιο συνήθως συμβαίνει «σιωπηλά» και δεν γίνεται αντιληπτό από την ίδια τη γυναίκα. Γι’ αυτό συνίσταται τακτική παρακολούθηση και κλινική εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό που έχει κάνει την επέμβαση. Ενδέχεται, ωστόσο, η ρωγμή να είναι τόσο «σιωπηλή» ώστε ούτε εκείνος να μην την καταλάβει. Στο «Εγχειρίδιο για τα Ενθέματα Στήθους» που έχει εκδώσει το αμερικάνικο FDA, τονίζεται ότι «η μαγνητική τομογραφία του μαστού είναι η διαγνωστική μέθοδος με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανίχνευση της ρήξης των ενθεμάτων σιλικόνης».
woman.in.gr