«Η αρχή ‘ούτε ένα σεντ για τους Έλληνες’ ίσχυε όσο οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος τής υπενθύμισε τη φράση που χρησιμοποιούσε η ίδια στην αρχή της κρίσης.

Η καγκελάριος, μιλώντας νωρίτερα στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, περιέγραψε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη και τις επιδόσεις ως «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα, διαφορετικά η αλληλεγγύη πηγαίνει χαμένη. Για αυτό είναι σωστή η επιμονή σε αυτή την αρχή» τόνισε η καγκελάριος και έκανε λόγο για «παράδοξο», αναφερόμενη στη στάση της Αριστεράς να μην στηρίζει τα πακέτα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε είχε κάνει λόγο για επιπλέον οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014.

Ο ίδιος απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Με τα σημερινά δεδομένα, μιλάμε για περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Μπάρτλε, μεταφέροντας ενημέρωση του κ. Σόιμπλε, η οποία είχε πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων.

Πάντως, λίγες μόλις εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι γερμανοί εμφανίζονται αρκετά μοιρασμένοι για το αν το ευρώ πρέπει να σωθεί με κάθε κόστος.

Όσον αφορά τα βήματα της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης για στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι ερωτηθέντες δεν εμφανίζονται γενικά ιδιαίτερα θετικοί.

Λίγο πάνω από τους μισούς (το 52%) δεν επιθυμούν νέα δάνεια προς τις χώρες του Νότου (έναντι 35% που τείνουν να συμφωνούν).

Όσον αφορά μέτρα «δημοσιονομικής μεταφοράς» σε άλλα μέλη του ευρώ, το 70% είναι αντίθετο, ενώ το 64% έχει την ίδια άποψη για τα ευρωομόλογα.

Το 57% πιστεύει πως η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει εντολή να διαγράψει μέρος του χρέους από χώρες της Ευρωζώνης, έναντι 31% που τείνουν να συμφωνούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό