H Μόσχα μπλοκάρει τη δημιουργία νέων καταφυγίων στην Ανταρκτική
Ενόψει μιας κρίσιμης συνάντησης που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και άλλες χώρες πιέζουν τη Ρωσία να αποδεχτεί τη δημιουργία μιας σειράς γιγάντιων θαλάσσιων καταφυγίων στην ευαίσθητη Ανταρκτική
Ενόψει μιας κρίσιμης συνάντησης που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και άλλες χώρες πιέζουν τη Ρωσία να αποδεχτεί τη δημιουργία μιας σειράς γιγάντιων θαλάσσιων καταφυγίων στην ευαίσθητη Ανταρκτική.
Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα στην Αυστραλία, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Επιτροπής για τη Διατήρηση των Ζωντανών Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR), ενός διεθνούς φορέα με 24 χώρες-μέλη.
Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην προηγούμενη συνάντηση του CCAMLR που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το καλοκαίρι, η Μόσχα απέρριψε τις προτάσεις για τα καταφύγια για δεύτερη φορά.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που υποστηρίζουν την πρόταση εξέδωσαν ανακοίνωση την Τετάρτη με την οποία επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών.
«Η Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ απευθύνουν κοινή έκκληση για τη δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων εντός του έτους» γράφουν, χωρίς όμως να κατονομάζουν τη Ρωσία.
Τα καταφύγια που προτείνονται είναι τόσο μεγάλα ώστε θα διπλασίαζαν τη συνολική έκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠ και η Νέα Ζηλανδία προτείνουν την οριοθέτηση μιας προστατευόμενης περιοχής 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Θάλασσα του Ρος, το βαθύ κόλπο που βρίσκεται στην πλευρά της Ανταρκτικής που βλέπει στον Ειρηνικό.
Επίσης, η ΕΕ, η Αυστραλία και η Γαλλία προτείνουν τη δημιουργία καταφυγίου 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Ανταρκτική, προς την πλευρά του Ινδικού Ωκεανού. Ένα ακόμα καταφύγιο προτείνεται για το Νότιο Ωκεανό, πιο κοντά στην Αυστραλία.
Η Ρωσία επιμένει όμως ότι οι περιορισμοί που προβλέπονται, και ειδικά η απαγόρευση της αλιείας, είναι υπερβολικά περιοριστικοί. Διατείνεται επίσης ότι η CCAMLR δεν έχει τη νομική αρμοδιότητα για την ίδρυση καταφυγίων.
Στην κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών που υποστηρίζουν το σχέδιο επισημαίνουν ότι η παγωμένη ήπειρος φιλοξενεί 16.000 είδη ζώων και έχει μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία.
Η σύνοδος της CCAMLR ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις