Εκατομμύρια Γάλλους «κρυφάκουγε» η NSA
Για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA μιλά o Monde, επικαλούμενος απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν. Αντιδράσεις στο Παρίσι, με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών να ζητά «εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αμερικανικό πρεσβευτή.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA μιλά o Monde, επικαλούμενος απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν. Αντιδράσεις στο Παρίσι, με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών να ζητά «εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αμερικανικό πρεσβευτή.
Ορισμένα στοιχεία από τις πληροφορίες του Monde έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Spiegel, όσο και της βρετανικής The Guardian, άλλα όμως δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει γράφημα που περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών (από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013) 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.
Η υπηρεσία εμφανίζεται να «αξιοποιεί» αρκετές μεθόδους συλλογής δεδομένων στη Γαλλία: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.
Προφανώς, αναφέρεται, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς τα μεταδεδομένα των συνομιλιών του κάθε στόχου.
Εξηγήσεις ζητά το Παρίσι, κλήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ
Οι επίσημες αντιδράσεις από την γαλλική κυβέρνηση ήρθαν λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα, με το υπουργείο Εσωτερικών να τις χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα αναφερόμενα και το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αμερικανό πρέσβη.
Μιλώντας για «σοκαριστική» αποκάλυψη, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ είπε ότι «εάν μία συμμαχική χώρα διενεργεί παρακολουθήσεις στη Γαλλία, είναι απαράδεκτο».
«Κάλεσα αμέσως τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών» ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή το πρωί της Δευτέρας ο ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς.
Το δημοσίευμα ακολουθεί το τσουνάμι αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις ευρείες κλίμακας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας. Οι γαλλικές παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία είναι US-987LA και US-987LB.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «τρίτα πρόσωπα», μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία «δεύτεροι συμβαλλόμενοι», γνωστή και ως τα «πέντε μάτια», αφορά τις αγγλόφωνες χώρες– τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Η κατηγορία του «πρώτου συμβαλλόμενου» αφορά τις 16 αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τις οποίες ως πιο σημαντική έχει αναδειχθεί η NSA, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
Το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως με σχεδόν επτά εκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013. Αλλά μεταξύ 28 και 31 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδίδεται στον χρόνο που χρειάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναθεώρηση της παραγράφου 702 του νόμου που αφορά την ηλεκτρονική κατασκοπεία στο εξωτερικό.
Ένα από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde επισημαίνει ότι κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις