Μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες ακόμη και σε βιολογικό επίπεδο έχει η φτώχεια για τον άνθρωπο, καθώς η οικονομική ένδεια από την πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζεται μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και του Νοσοκομείου Παίδων του Σέιντ Λούις, με επικεφαλής την Δρ Τζοαν Λούμπι, με τη μελέτη τους επιβεβαιώνουν παλαιότερες αναφορές που σχετίζουν την φτώχεια με τις μειωμένες πνευματικές ικανότητες και, κατά συνέπεια, την μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Επίσης, η νέα μελέτη τεκμηριώνει ότι η σωστή ανατροφή και η συναισθηματική υποστήριξη από τους γονείς μπορεί να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση της οικονομικής ένδειας. Ωστόσο, τα παιδιά που δεν λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον βρίσκονται στην πλέον μειονεκτική θέση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν τον όγκο της λευκής και φαιάς ουσίας, καθώς και άλλων ζωτικών περιοχών του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή, παιδιών, ηλικίας 6-12 ετών.

Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά που μεγάλωναν με οικονομικές στερήσεις είχαν μικρότερο όγκο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές. Αυτή η συρρίκνωση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, μειωμένη αντοχή στο στρες και επιπλοκές στην μνήμη.

Ο Δρ Τσαρλς Νέλσον από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, σχολιάζει σε συνοδευτικό άρθρο του JAMA Pediatrics, ότι «οι πρώιμες εμπειρίες έχουν επιπτώσεις στις νευρωνικές και βιολογικές υποδομές του παιδιού με τέτοιο τρόπο που επηρεάζουν την πορεία της ανάπτυξής του και των μετέπειτα επιδόσεών του».

«Η έκθεση σε πρώιμες αντιξοότητες της ζωής (σ.σ. λόγω της φτώχειας) πρέπει να θεωρείται εξίσου τοξική με την έκθεση στον μόλυβδο, το αλκοόλ ή την κοκαΐνη και, ως τέτοια, πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής από τις αρχές της δημόσιας υγείας», τονίζει.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ