Ο «καρχαρίας-ελέφαντας» είναι πρωταθλητής της αργής εξέλιξης
Είναι ένα ζωντανό απολίθωμα το οποίο αφήνει μακράν πίσω του όλα τα υπόλοιπα. Ο «καρχαρίας-ελέφαντας» (Callorhinchus milii) διαθέτει το πιο αργά εξελισσόμενο γονιδίωμα από όλα τα σπονδυλωτά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature».
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Είναι ένα ζωντανό απολίθωμα το οποίο αφήνει μακράν πίσω του όλα τα υπόλοιπα. Ο «καρχαρίας-ελέφαντας» (Callorhinchus milii) διαθέτει το πιο αργά εξελισσόμενο γονιδίωμα από όλα τα σπονδυλωτά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature».
Ελάχιστες γενετικές αλλαγές
Στην πραγματικότητα, ο C.milii δεν είναι καρχαρίας αλλά ανήκει σε μια οικογένεια ψαριών που είναι γνωστά ως ποντικόψαρα (ratfish), τα οποία διαχωρίστηκαν από τους καρχαρίες πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια. Όταν ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μπιράπα Βένκατες του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στη Σιγκαπούρη συνέκριναν το γονιδίωμα του C.milii με εκείνο άλλων σπονδυλωτών ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει υποστεί τις λιγότερες γενετικές αλλαγές στην πάροδο του χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο C.milii είναι πιο αργός εξελικτικώς και από τον κοιλάκανθο – το ψάρι που μέχρι σήμερα κρατούσε τα πρωτεία της αργής εξέλιξης.
Οι «καρχαρίες-ελέφαντες» ζουν στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας και της νότιας Αυστραλίας σε βάθη 200-500 μέτρων Credit:B.Venkatesh
Κοντά στις γονιδιακές «ρίζες»
Αυτή η τόσο περιορισμένη αλλαγή σημαίνει ότι το γονιδίωμα του «καρχαρία-ελέφαντα» είναι το πλησιέστερο που έχει βρεθεί ως σήμερα σε εκείνο του πρώτου σπονδυλωτού με σιαγόνες, που έζησε πριν από 450 εκατομμύρια έτη και από το οποίο προέκυψαν πολλά σύγχρονα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Η νέα ανακάλυψη κάνει τον C.milii να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς σχετικά με την εξέλιξη των προγόνων μας. Τα πρώτα ψάρια που εμφανίστηκαν στον πλανήτη εκτός από σιαγόνες διέθεταν οστέινους σκελετούς καθώς και εξελιγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό πώς εμφανίστηκαν όλα αυτά τα «εκλεπτυσμένα» χαρακτηριστικά. Ετσι η περαιτέρω ανάλυση αυτού του ζωντανού απολιθώματος αλλά και άλλων θα ρίξει περισσότερο φως στις εξελικτικές ρίζες μας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις