Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βραβευμένα animation που δεν πρέπει να χάσετε

Βραβευμένα animation που δεν πρέπει να χάσετε

...

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου

Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα animation που εορτάζεται από όλες τις χώρες μέλη της ASIFA μεταξύ 17 και 31 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της πρώτης δημόσιας προβολής κινουμένων σχεδίων που έγινε την 28η Οκτωβρίου 1892 στο Παρίσι, θα ανασύρουμε το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας και θα κάνουμε ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο των βραβευμένων κινουμένων σχεδίων της μεγάλης οθόνης. Φέτος, στις 19 Οκτωβρίου το animation γιορτάζει με εκδηλώσεις, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Από τα κόμικς που αγοράζαμε στα περίπτερα όταν είμαστε μικροί, Μίκυ Μάους, Ποπάυ, Αστερίξ, Σεραφίνο, Τιραμόλα, Μπλεκ, Μάχη, Κράνος, Λούκυ Λουκ, Βαβούρα, Περιπέτεια και που τα ξέραμε όλα με ένα όνομα, «μίκυ μάους», μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει.


Το έντυπο δεν είναι πια κραταιό μια και το κόμικ έχει γίνει κινούμενη εικόνα, κινούμενο σχέδιο, animation. Η Disney ήταν η εταιρία που κυριαρχούσε στα πρώτα χρόνια της άνθισης των κινουμένων σχεδίων που εξελίσσονταν ραγδαία προκειμένου να κερδίσουν την προτίμηση των μικρών θεατών και ακόλουθα και των μεγάλων, για να στηρίξουν ακολούθως, πάνω στους ήρωες που γέννησε η κινούμενη εικόνα, μια ολόκληρη παιχνιδοβιομηχανία.

Όπως και να έχει, το animation αποτελεί πια Τέχνη και στο παιχνίδι της παραγωγής του, έχουν μπει νέοι παίκτες που το απογειώνουν τεχνικά αλλά και από άποψης μύθου, με αποτέλεσμα το animation να αποτελεί πια ειδική κατηγορία των βραβείων Όσκαρ, από το 2001 μόλις. Μέχρι τότε, όποια παιδική-κινουμένων σχεδίων ταινία κατάφερνε να φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες των πολυπόθητων βραβείων, κονταροχτυπιόταν σε έναν άνισο αγώνα, με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Μία από αυτές, το πρώτο film που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πριν ακόμη καθιερωθεί ειδική κατηγορία για animation ήταν «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», το 1991. To «Ψηλά στον Ουρανό» (2009) και το «Toy Story 3» (το 2010) επίσης είχαν από μια υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ το «Βαλς με τον Μπασίρ», το 2008, ήταν η πρώτη animated ταινία που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Έκτοτε πολλά βήματα έχουν γίνει. Οι animated ταινίες δεν είναι μόνο τεχνικά εξαιρετικές αλλά διαθέτουν και εκπληκτικά καλό σενάριο και μάλιστα τέτοιο που είναι ικανό να οδηγήσει και τους γονείς –μαζί με τα παιδιά τους- ή και χωρίς αυτά, στις κινηματογραφικές αίθουσες. Γιατί τώρα πια τα κινούμενα σχέδια μπορούν να προσελκύσουν τον κόσμο στην κινηματογραφική αίθουσα και όχι μόνο από τον καναπέ.

Ποιες είναι όμως οι πιο αξιόλογες ταινίες που δεν πρέπει να χάσουν μικροί και μεγάλοι;

Σρεκ – 2001
Ο κομπλεξικός πρίγκιπας Φάρκουαντ διώχνει από τη χώρα τους ήρωες των παραμυθιών, αναγκάζοντάς τους να βρουν καταφύγιο στο βάλτο του Σρεκ, ενός παράξενου πράσινου δράκου. Εκείνος, για να βρει ξανά την ησυχία του, συμφωνεί με τον πρίγκιπα να ελευθερώσει τη μέλλουσα νύφη του, τη Φιόνα, από τον πύργο του Δράκου.
Όσκαρ καλύτερης animated ταινίας

Μπαμπούλες Α.Ε.
Ένα από τα πιο τρυφερά καρτούν της Pixar. Εμπνέεται από τις παιδικές φοβίες και μετατρέπει τον τρόμο σε γέλιο, μέσα από τις περιπέτειες ενός γλυκύτατου τέρατος. Οι μπαμπούλες τρομάζουν τα παιδιά. Εισβάλλουν στα δωμάτιά τους από μαγικές πόρτες, συλλέγουν τις στριγκλιές και τις μετατρέπουν σε ενέργεια από την οποία τροφοδοτείται η πόλη τους. Όχι όμως αυτός…
Υποψήφια για Όσκαρ το 2001

Η Εποχή των Παγετώνων
Την εποχή των παγετώνων ένα μαμούθ, ένας βραδύποδας και ένας τίγρης αναλαμβάνουν να επιστρέψουν ένα μωρό στους γονείς του. Όμως, στην πραγματικότητα ο τίγρης σκοπεύει να οδηγήσει το παιδί στα… δόντια της αγέλης.
Υποψήφια για Όσκαρ το 2002

Λίλο και Στιτς
Νομίζοντας ότι πρόκειται για σκυλάκι, ένα ορφανό κορίτσι της Χαβάης «υιοθετεί» ένα περίεργο πλάσμα και το ονομάζει Στιτς. Όμως, στην πραγματικότητα, ο Στιτς είναι προϊόν επικίνδυνου πειράματος. Γεννήθηκε σε άλλον πλανήτη, δραπέτευσε και τώρα είναι… ο υπ΄αριθμόν ένα καταζητούμενος στο Γαλαξία.
Υποψήφια για Όσκαρ το 2002




Ψάχνοντας τον Νέμο
(2003)

Μια ταινία-ορόσημο που απέσπασε το Όσκαρ Kαλύτερης Tαινίας Kινουμένων Σχεδίων και συνεχίζει μέχρι σήμερα, να θεωρείται μια από τις καλύτερες στιγμές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του σινεμά με αξέχαστους πρωταγωνιστές κι ένα υποδειγματικό σενάριο.
Όσκαρ καλύτερης animated ταινίας


Το Τρίο της Μπελβίλ
(2003)
Ένα από τα animation που απευθύνεται στοχευμένα και σε μεγάλους! Ένα ορφανό αγόρι παθιασμένο με το ποδήλατο συμμετέχει στο Γύρο της Γαλλίας. Όταν πέφτει θύμα απαγωγής, μαζί με άλλους ποδηλάτες, η γιαγιά του και ο πιστός της σκύλος θα ταξιδέψουν μέχρι τη μυθική Μπελβίλ, προκειμένου να το σώσουν.
Υποψήφια για Όσκαρ το 2003

Οι Απίθανοι (2004)
Μία ακόμη παραγωγή της Disney ξεχωρίζει και βραβεύεται. Το story; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσύρει όλους τους σούπερ ήρωες. Ο Απίθανος, η σύζυγός του, Ελαστίνα, και τα παιδιά τους ζουν πλέον μια πληκτική ζωή, χωρίς να μπορούν να δείξουν τις ικανότητές τους, όταν… μια μυστη-ριώδης γυναίκα του ζητά να αναλάβει κρυφά μια αποστολή. Αγνοεί όμως ότι πρόκειται για παγίδα…
Όσκαρ καλύτερης animated ταινίας


Το 2004 η Dreamworks επανεμφανίζει τον Σρεκ. Το Σρεκ 2, είναι και πάλι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων…Μετά το μήνα του μέλιτος ο Σρεκ και η Φιόνα ταξιδεύουν στο παλάτι των γονιών της νύφης. Αγνοούν ότι ο βασιλιάς Χάρολντ και η βασίλισσα Λίλιαν ζουν στη χώρα στην οποία όλοι είναι όμορφοι, ενώ τα πεθερικά του αγνοούν ότι η κόρη τους έχει πλέον μεταμορφωθεί σε πράσινο δράκο…

Η Νεκρή Νύφη (2005)
Ο Τιμ Μπάρτον κάνει το θαύμα του με μια ταινία animation που θα αφήσει εποχή. Είναι γυρισμένη σε stop motion animation ή αλλιώς καρέ καρέ εμψύχωση αντικειμένων. Ο Μπάρτον δεν εμπιστεύται τους υπολογιστές βλέπετε!Οι φωνές των Ελένα Μπόναμ Κάρτερ και Τζόνι Ντεπ δίνουν ψυχή στους ήρωες της ρομαντικής του ιστορίας που είναι εμπνευσμένη από ένα ρώσικο παραμύθι του 19ου αιώνα.
Υποψήφια για Όσκαρ το 2005

Happy Feet (2006)
Τα πιο χαρούμενα πόδια ever είναι αυτά των γλυκών πιγκουίνων που πάτησαν και στη σκηνή του Kodak Theater φεύγοντας με ένα Όσκαρ επίσης! Στην Ανταρκτική, σε μια αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων, γεννιέται ένα μωρό που, αντί να τραγουδά, όπως όλοι οι όμοιοί του, χορεύει κλακέτες. Ο Μαμπλ γίνεται δακτυλοδεικτούμενος και αναγκάζεται να ξενιτευτεί…

Cars (2006)

Μερικά από τα πιο δημιουργικά μυαλά του παγκόσμιου κινηματογράφου δούλεψαν για να παρουσιάσουν μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τέλεια την τεχνολογία με το πιο βασικό συστατικό του σινεμά: την καλογραμμένη και στέρεη ιστορία. Αυτή ακριβώς είναι η κατηγορία που παίζει η ταινία «Αυτοκίνητα», η πρώτη ταινία που έδωσε φωνή και υπόσταση στα αυτοκίνητα και οδήγησε μικρούς και μεγάλους σε μια αστεία, συγκινητική και πάνω από όλα αξέχαστη on the road περιπέτεια. Από την αστείρευτη φαντασία της Pixar και τους δημιουργούς των Finding Nemo, The Incredibles και Toy Story. Το μήνυμα; Η ζωή έχει να κάνει με τη διαδρομή και όχι τη γραμμή τερματισμού.

Ρατατούης (2007)

Ένας από τους πιο παράδοξους σεφ όλων των εποχών. Ένας αρουραίος με… γκουρμέ ανησυχίες εγκαταλείπει άρον άρον το αγρόκτημα στο οποίο ζει. Βρίσκεται στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο εστιατόριο του σεφ τον οποίο θαυμάζει.
Όσκαρ καλύτερης animated ταινίας.

Persepolis (2007)
Η ταινία με την οποία γνωρίσαμε την ιρανικής καταγωγής αυτοεξόριστη στη Γαλλία σκηνοθέτιδα Μαρζάν σατραπί. Στην ουσία με το»Περσέπολις» μας είπε τη δική της ιστορία σε κινούμενα σχέδια. Συγκινητική, γλυκόπικρη και υποψήφια επίσης για Όσκαρ…



Wall-E
, 2008

Μία από τις καλύτερες ταινίες animation όλων των εποχών. Η Ακαδημία Κινηματογράφου επικρίθηκε τότε για την ατολμία της να συμπεριλάβει το Wall-E στις υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία. Κέρδισε όμως χωρίς δυσκολία στη δεύτερη κατηγορία όπου ήταν υποψήφια, αυτήν του καλύτερου animation. Με απίστευτα περιβαντολογικά μηνύματα και υψηλής τεχνολογίας γραφικά η ταινία είναι must see για όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως. Ο Wall-E ή Γουόλυ είναι ένα ρομπότ που δουλειά του είναι να τακτοποιεί τα σκουπίδια, καθαρίζοντας τον πλανήτη, όπως περιγράφεται από τα αρχικά του ονόµατός του: WALL-E = Waste Allocation Load Lifter Earth-Class – ΓΟΥΟΛ-Υ = Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης-Υδρόγειος.

Up «Ψηλά στον Ουρανό» 2009
Μια κωμική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον 78χρονο Καρλ Φρέντρικσεν, που αποφασίζει να περιπλανηθεί στον κόσμο! Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πιτ Ντόκτερ, σκηνοθέτης της ταινίας ‘Μπαμπούλας Α.Ε.’ και δημιουργός των χαρακτήρων της πρώτης μεγάλης μήκους ταινίας της Pixar, ‘Toy Story’. Από τα στούντιο της Disney-Pixar σε Digital 3-D.
Όσκαρ καλύτερης animated ταινίας

Toy Story 3 (2010)
Δέκα χρόνια ετά το πρώτο Toy Story η τρίτη ταινία της σειράς κερδίζει και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το ποίο χάνει από τον «Λόγο του Βασιλιά», κερδίζει όμως το όσκαρ της κατηγορίας του. Τα παιχνίδια παίρνουν ζωή και συνασπίζονται για να αποφύγουν την καταστροφή!



Rango (2011)


Η ιστορία ενός χαμαιλέοντα σε κρίση ταυτότητας από τον σκηνοθέτη της τριλογίας «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», Γκορ Βερμπίνσκι. Μουσική, ομιλίες, ένδυση ταινίας γουέστερν. Ένας κατοικίδιος μικροσκοπικός χαμαιλέοντας με τεράστια καρδιά και το… λαρύγγι του Τζόνι Ντεπ χάνεται από τους ιδιοκτήτες του και βρίσκει καταφύγιο σε μια πόλη της ερήμου, στη Σκόνη, με κάπως παλαβιάρηδες κατοίκους. Στην Άγρια Δύση του σήμερα, ο ήρωάς μας, που αρχικά το μόνο που θέλει είναι να αφομοιωθεί και για το λόγο αυτό προσποιείται πως είναι ένας ατρόμητος θρύλος, χρίζεται σερίφης της πόλης και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους ιδιόρρυθμους και διόλου φιλικούς κατοίκους, αλλά και να λύσει το πρόβλημα του νερού της πόλης. Απολαυστική κυρίως για τους μεγάλους! Άλλο ενα όσκαρ για το Rango!

Brave, 2012
Επιτέλους ένας θηλυκός ήρωας! Ένα κορίτσι που αλλάζει το πεπρωμένο του με τη δύναμη της θέλησης και τη γενναιότητά του. Η Μέριντα εκτός από καταπληκτική τοξότης είναι η παρορμητική κόρη του θαρραλέου βασιλιά Φέργκους και της δυναμικής βασίλισσας Έλινορ. Αποφασισμένη να χαράξει το δικό της μονοπάτι στη ζωή και στο τραχύ και μυστηριώδες τοπίο των Highlands της Σκωτίας, η Μέριντα αψηφά ένα αρχαίο έθιμο που είναι ιερό για τους φωνακλάδες άρχοντες της χώρας: τον τεράστιο άρχοντα Μαγκάφιν, τον στριμμένο λόρδο Μάκιντος και το στρυφνό λόρδο Ντίγκουολ.

The Croods , 2013
Η ιστορία της πρώτης προϊστορικής οικογένειας, των Κρουντς, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη ως animation και δεν είναι παρά μια κωμική περιπέτεια κι ένα μεγάλο ταξίδι, από τη σπηλιά που καταρρέει, στο άγνωστο…

Εγώ, ο Απαισιότατος 2, 2013
Η ταινία κινουμένων σχεδίων της Universal με την υπογραφή του Μίδα των animation –τέως επικεφαλής της Fox Animation- Κρις Μελεντάντρι (Ice Age, Ice Age 2, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!) έρχεται δριμύτερη και ξεκαρδιστικότερη από το πρώτο μέρος, αυτή τη φορά σε 3D!



Frozen
, 2013

Μετά το «Μαλλιά Κουβάρια» και το «Ραλφ η Επόμενη Πίστα», τα Walt Disney Animation Studios παρουσιάζουν μια τρισδιάστατη κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία των ευφάνταστων Chris Buck και Jenifer Lee. Πρόκειται για διασκευή της ιστορίας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Βασίλισσα των Πάγων» τα τραγούδια της οποίας υπογράφουν τα αστέρια του Broadway, Robert Lopez και Kristen Anderson-Lopez. Ένα animation που έχει ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο και ιδιαίτερα τα παιδιά στα οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο, απέσπασε δυο Όσκαρ.

Οι Υπερέξι, 2014
Ο Χίρο Χαμάντα, ένας έφηβος με επιστημονικό ταλέντο, γίνεται φίλος με το στρουμπουλό ρομπότ Μπέιμαξ (το οποίο δημιουργήθηκε για ιατρικούς σκοπούς) και μαζί με τέσσερις φίλους του συγκροτούν μια ανορθόδοξη ομάδα hi tech υπερηρώων που καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν μασκοφόρο εγκέφαλο του κακού. Η ταινία αποτελεί ακόμα μια επιτυχία της Disney, καθώς μεταξύ των πολλών βραβείων που απέσπασε είναι και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο (call me Oscar) Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Το Big Hero 6 αποτελεί μια διασκευή της ομώνυμης σειράς κόμικς της Marvel.



entertainment.in.gr

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024