Νεανικές προκλήσεις με βραβεία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Οι προκλήσεις της νεαρής ηλικίας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε μία περίοδο μάλιστα που η Θεσσαλονίκη είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας (για το 2014). Το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή μεγαλύτερη των 45 λεπτών απονεμήθηκε στην ταινία Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων - Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ από τη Δανία, το οποίο παρακολουθεί τρία παιδιά που πάσχουν από Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή μεγαλύτερη των 45 λεπτών απονεμήθηκεστην ταινία Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων – Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ. Πρόκειται γιαένα ντοκιμαντέρ από τη Δανία, το οποίο παρακολουθεί τρία παιδιά που πάσχουν από Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
Με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ασχολείται το Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, το οποίο παρακολουθεί μία ομάδα φοιτητών υποκριτικής και τις σπουδαστικές τους αγωνίες.
Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε το ντοκιμαντέρ στη μνήμη του συγγραφέα αδελφού του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου. Όπως είπε, ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή που σημαίνει εθελοντική εργασία χωρίς καμιά υποστήριξη.
Τα βραβεία της FIPRESCI (της ξένης ένωσης κριτικών κινηματογράφου) απονεμήθηκαν στο ντοκιμαντέρ Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές, ένα χρονικό του καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, των χρόνων που ακολούθησαν και των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών του, ενώ στην κατηγορία της ξένης παραγωγής βραβεύτηκε η ταινία Στο Χείλος του Κόσμου, αφιερωμένη στους «άθλιους» του Παρισιού, τους άστεγους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Παρουσιάστρια της τελετής απονομής ήταν η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη.
Αναλυτικά τα βραβεία:
Για ελληνική παραγωγή: Στην ταινία Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα)
Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»): Στην ταινία Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων – Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία)
Βραβείο Κοινού για ταινίες κάτω των 45’:
- Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Κοινωνικό Ωδείο-Notes σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (Ελλάδα)
- Για ξένη παραγωγή στην ταινία Το αγόρι της πλαζ σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε (Μεγ. Βρετανία)
Βραβεία FIPRESCI
- Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές του Ηλία Γιαννακάκη (Ελλάδα). To σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές, διότι διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του ελληνικού λαού το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς κι επειδή τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν.
- Για ξένη παραγωγή στην ταινία Στο χείλος του κόσμου σε σκηνοθεσία Κλάους Ντρέξελ (Γαλλία). Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία Στο χείλος του κόσμου, διότι εισάγει τον θεατή στο ασταθές περιβάλλον όπου ζουν οι παριζιάνοι κλοσάρ’ με έναν μαγευτικό και απροσδόκητο τρόπο. Ο σκηνοθέτης Κλάους Ντρέξελ και ο διευθυντής φωτογραφίας Σιλβέν Λεσέρ επιδεικνύουν πλήρη στυλιστικό έλεγχο, κινηματογραφώντας τους χαρακτήρες τους από μια απόσταση και προνομιακή σκοπιά, που κάνει αυτούς τους άστεγους ανθρώπους να ξεχωρίζουν ως άτομα με αξιοπρέπεια και σοφία».
Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας: Στο ντοκιμαντέρ Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί σε σκηνοθεσία Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλία-Τουρκία).
Βραβείο WWF: Στην ταινία Χειμώνας σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία)
Βραβείο Docs in Progress: Στο ντοκιμαντέρ Sad People Factory (Γαλλία), σε σκηνοθεσία Michèle Dominici και παραγωγή Karina Si Ahmed & Jean-François Lepetit – Flach Film Production. Το έπαθό του βραβείου είναι υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ από την εταιρεία Authorwave.
Βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN): Το βραβείο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Απονεμήθηκε φέτος στον Tue Steen Mϋller, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του.
Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν αφιερωμένο στον βραβευμένο καναδό ντοκιμαντερίτα Πήτερ Ουιντόνικ.
Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις