Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, διέταξε τη Δευτέρα την Ιαπωνία να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό έξω από την Ανταρκτική, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Τόκιο ότι τα κήτη σκοτώνονται για ερευνητικούς σκοπούς.

Η φαλαινοθηρία απαγορεύεται από το 1982 στο πλαίσιο μορατόριουμ που συμφωνήθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Δύο χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία, δεν έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία και κυνηγούν φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» των διατάξεων που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για λόγους επιστημονικής έρευνας.

Το κρέας όμως καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια μετά την εξέταση των φαλαινών, και το Τόκιο υποστηρίζει ότι χρειάζεται τα χρήματα για να χρηματοδοτεί την υποτιθέμενη έρευνα.

Από το 2005 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά έχουν σκοτώσει περίπου 3.600 ρυγχοφάλαινες και ένα μικρότερο αριθμό πτεροφαλαινών και μεγάπτερων φαλαινών.

Η δικαστική απόφαση της Δευτέρας είναι μεγάλη νίκη για την Αυστραλία, η οποία έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την Ιαπωνία σε διπλωματικό επίπεδο.

Οι δικαστές έκριναν ότι η Ιαπωνία αφενός δεν έχει ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη μη θανατηφόρων μεθόδων έρευνας, αφετέρου δεν δείχνει να αντλεί αρκετά ερευνητικά δεδομένα για να δικαιολογεί το πρόγραμμα: από το 2005 έως σήμερα έχουν υπάρξει μόνο δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις που βασίστηκαν στο πρόγραμμα φαλαινοθηρίας.

Η απόφαση έχει δεσμευτική ισχύ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί, αν και είναι «απογοητευμένη» με την ετυμηγορία.

Θεωρητικά θα μπορούσε να συνεχίσει το κυνήγι αν αποσυρόταν από το μορατόριουμ ή από τη Διεθνή Συνθήκη για τη Ρύθμιση της Φαλαινοθηρίας του 1946.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press