Η Ευρώπη λανσάρει φιλόδοξο πρόγραμμα γεωσκόπησης 7,5 δισ. ευρώ
Με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Sentinel τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA λανσάρει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα για τη συνεχή παρατήρηση της Γης με ραντάρ. Το πρόγραμμα Copernicus εκτιμάται ότι θα κάνουν για τη γεωσκόπηση ό,τι έκαναν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι για τη μετεωρολογία.
- Καφετέρια είχε μετραπεί σε παράνομο καζίνο με ρουλέτες, φρουτάκια και blackjack – Πέντε συλλήψεις
- Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του - Πώς αντέδρασε (βίντεο)
- Ισχυρά πλήγματα Ρώσων σε βιομηχανίες της Ουκρανίας
- Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη κάτω από τον Κηφισό - Πού βρίσκεται
Με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Sentinel τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA λανσάρει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα για τη συνεχή παρατήρηση της Γης με ραντάρ.
«Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα γεωσκόπησης σε αυτή την κλίμακα» δήλωσε η καθηγήτρια Αν Γκλόβερ, η επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ.
«Θα προσφέρει στους ευρωπαίους επιστήμονες και πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν με ακρίβεια τι συμβαίνει στον πλανήτη -από τους πόλους μέχρι τους ωκεανούς και την ξηρά» είπε.
Οι δορυφόροι Sentinel, τα βασικά εργαλεία στο πρόγραμμα Copernicus, εκτιμάται ότι θα κάνουν για τη γεωσκόπηση ότι έκαναν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι για τη μετεωρολογία.
Οι χώρες-μέλη της ESA έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν το Copernicus με 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Είναι το μεγαλύτερο δορυφορικό πρόγραμμα της Ευρώπης μετά το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo.
Τα ραντάρ των δορυφόρων θα διαπερνούν τα σύννεφα και είναι ιδανικά για την μέτρηση της στάθμης σε πλημμύρες ή για την καταγραφή των μετατοπίσεων του εδάφους σε σεισμούς, μεταξύ άλλων.
Ο πρώτος από τους συνολικά επτά δορυφόρους, ο Sentinal 1A, εκτοξεύθηκε με πύραυλο Soyuz από τη Γαλλική Γουιάνα στις 00.02 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή.
Ο πύραυλος χρειάστηκε περίπου 23 λεπτά για να φτάσει σε ύψος 690 χιλιομέτρων και να τεθεί σε πολική τροχιά -τροχιά που περνά πάνω από τους πόλους.
Το 2015 θα ακολουθήσει η εκτόξευση του Sentinel 1B, ο οποίος σε συνδυασμό με τον πρώτο δορυφόρο θα μπορεί να καλύπτει τον πλανήτη μια φορά ανά έξι μέρες.
Ακόμα πέντε δορυφόροι θα συμπληρώσουν τον αστερισμό του Copernicus τα επόμενα χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις