Η Κίνα υπερασπίζεται την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην Τιενανμέν
Η Κίνα υπεραμύνθηκε της αιματηρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, λέγοντας την Τρίτη, παραμονή της 25ης επετείου, πως επέλεξε το σωστό δρόμο για χάρη του λαού. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google έχει μπλοκαριστεί τις τελευταίες ημέρες, λέξεις έχουν λογοκριθεί στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να σωπάσει κάθε συζήτηση για τη σφαγή.
Η Κίνα υπεραμύνθηκε της αιματηρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, λέγοντας την Τρίτη, παραμονή της 25ης επετείου, πως επέλεξε το σωστό δρόμο για χάρη του λαού.
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google έχει μπλοκαριστεί τις τελευταίες ημέρες, λέξεις έχουν λογοκριθεί στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να σωπάσει κάθε συζήτηση για τη σφαγή.
Για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, οι διαδηλώσεις του 1989, οι οποίες κατέκλυσαν την πλατεία Τιενανμέν και επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις εκτός Πεκίνου, παραμένουν θέμα-ταμπού, με την κυβέρνηση να τις χαρακτηρίζει ως «αντεπαναστατικές».
Με αφορμή τον θάνατο του πρώην γγ του ΚΚΚ Χου, χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να συρρέουν στην Τιενανμέν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1989, ζητώντας πολιτικές ελευθερίες και περιορισμό της διαφθοράς.
Η απάντηση ήταν στρατιωτικός νόμος και καταστολή, με τραγικό αποκορύφωμα την 3η προς 4η Ιουνίου, οπότε τα άρματα εισέβαλαν στην Πλατεία της Αιώνιας Γαλήνης.
Με διαταγή του τότε ηγέτη της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο στρατός επενέβη για να καταστείλει τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση ουδέποτε ανακοίνωσε απολογισμό των νεκρών της καταστολής, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοπτών μαρτύρων ο αριθμός τους κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες.
Η «μαύρη» επέτειος της καταστολής δεν έχει ποτέ τιμηθεί στην ηπειρωτική Κίνα, αν και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τελετές στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, καθώς και στην Ταϊβάν.
«Η κινεζική κυβέρνηση έχει από καιρό καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα για την πολιτική αναταραχή στα τέλη της δεκαετίας του 1980» δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.
«Στις πάνω από τρεις τελευταίες δεκαετίες μεταρρύθμισης και ανοίγματος, τα τεράστια επιτεύγματα της Κίνας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη έχουν κερδίσει την παγκόσμια προσοχή. Η οικοδόμηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου συνέχισε να τελειοποιείται» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Μπορεί να ειπωθεί ότι ο δρόμος προς το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά τον οποίο ακολουθούμε σήμερα, συμφωνεί με την εθνική συνθήκη της Κίνας και τα θεμελιώδη συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Κίνας, πράγμα που αποτελεί φιλοδοξία ολόκληρου του λαού της Κίνας» προσθέτει.
Εικοστή πέμπτη επέτειος με λογοκρισία και συλλήψεις
Ενόψει της επετείου έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί στο Πεκίνο, ενώ έχουν καταστεί αυστηρότεροι οι έλεγχοι στο Ίντερνετ και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των χρηστών στις υπηρεσίες της Google.
Ο Χονγκ δεν θέλησε να σχολιάσει γιατί η Google έχει γίνει στόχος των αρχών, λέγοντας μόνο ότι η κυβέρνηση «διαχειρίζεται το Ίντερνετ σύμφωνα με το νόμο».
Η πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης της Google έχει μπλοκαριστεί, ενώ επηρεάστηκαν και άλλα προϊόντα της εταιρείας, όπως το Gmail, το Ημερολόγιο και το Google Translate.
Εκτιμάται ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να περιοριστούν οι συζητήσεις για την 25η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης.
Στο Sina Weibo, το κινεζικό Twitter, η λέξη «Τιενανμέν» ήταν την Τρίτη λογοκριμένη, ενώ μπλοκαρισμένες -όπως συνήθως- ήταν και οι φράσεις «4 Ιουνίου» ή «35 Μαΐου» – η φανταστική ημερομηνία που χρησιμοποιείται μερικές φορές για να υποδηλωθεί η επέμβαση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών.
Παράλληλα, συνεχίζεται μια εκστρατεία εκφοβισμού του ξένου Τύπου και ένα κύμα συλλήψεων διαφωνούντων.
Ο τελευταίος από τους συλληφθέντες είναι ο σινοαυστραλός καλλιτέχνης Γκούο Τζιάν, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στην κατοικία του στο Πεκίνο, σύμφωνα με τους οικείους του.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε την επομένη της δημοσίευσης ενός άρθρου στους Financial Times, στο οποίο περιέγραφε ένα από τα πρόσφατα έργα του που αναπαριστούσε την πλατεία Τιενανμέν καλυμμένη με 160 κιλά κιμά.
«Ο Γκούο Τζιάν είναι το τελευταίο θύμα της ανελέητης εκστρατείας καταστολής των κινεζικών αρχών καθώς πλησιάζει η επέτειος της Τιενανμέν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.
Μάλιστα, από τα φύλλα των Financial Times που κυκλοφόρησαν στο Πεκίνο είχε αφαιρεθεί η συνέντευξη του Γκούο Τζιάν και ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία δεν παρέλαβαν ποτέ την εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, μερικοί από τους οποίους κρατούνται μυστικά, έξω από κάθε δικαστική διαδικασία.
Άλλα πήραν οδηγίες να παραμείνουν στο σπίτι τους και να μην δημιουργήσουν προβλήματα.
«Έλαβα εντολή να μείνω σπίτι μου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικολόγος Βου Λιχόνγκ.
Ερωτηθείς για τη σύλληψη του Γκούο Τζιάν, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας απάντησε απλώς ότι «η Κίνα είναι ένα κράτος δικαίου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Κίεβο: Γίνεται δουλειά για να οργανωθεί μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Το Ισραήλ ανοικοδομεί κατεχόμενα εδάφη στη Γάζα
- Γιατί η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής
- Χαρίτσης: Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας ωραίος άνθρωπος
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ από Serie A και Ligue 1 (vids)
- Γιάννης Μπουτάρης: Η άνανδρη, φασιστική επίθεση τον Μάιο του 2018