Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Κοινή ομάδα γονιδίων καθορίζει την εμμηναρχή και την εμβρυϊκή ανάπτυξη

Κοινή ομάδα γονιδίων καθορίζει την εμμηναρχή και την εμβρυϊκή ανάπτυξη

Η ηλικία που το κορίτσι μπαίνει στην εφηβεία επηρεάζεται από μια ομάδα γονιδίων που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά την ενδομήτρια ζωή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Η ηλικία που το κορίτσι μπαίνει στην εφηβεία επηρεάζεται από μια ομάδα γονιδίων που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά την ενδομήτρια ζωή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Όπως είναι γνωστό, ο χρόνος έναρξης της εφηβείας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τον βιολογικό αυτό μηχανισμό, καθώς το χρονικό αυτό ορόσημο έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος του μαστού, μετέπειτα.

Με δεδομένο ότι, πολλοί παράγοντες, γενετικοί και μη, παίζουν ρόλο στον χρόνο έναρξης της εφηβείας, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ θέλησε να εντοπίσει τα γονίδια που επηρεάζουν την εφηβεία στα κορίτσια. Ανέλυσαν λοιπόν το γονιδίωμα περισσοτέρων από 180.000 γυναικών ευρωπαϊκής καταγωγής και εντόπισαν περισσότερες από 100 γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονταν με την ηλικία στην οποία το κορίτσι έχει την πρώτη εμμηνορρυσία.

Έξι απ’ αυτές τις γενετικές διαφοροποιήσεις εντοπίστηκαν εντός μιας ομάδας γονιδίων, γνωστών ως «αποτυπωμένα γονίδια». Πρόκειται για ασυνήθιστα γονίδια διότι μόνο το ένα από τα δύο αντίγραφά του που κληρονομούν οι άνθρωποι από τους γονείς τους είναι ενεργό, ενώ το άλλο είναι ανενεργό. Φυσιολογικά, τα αντίγραφα των γονιδίων που κληρονομούμε από τους γονείς μας είναι και τα δύο εξίσου ενεργά.

Η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι ο χρόνο έναρξης της εφηβείας μπορεί εν μέρει να εξαρτάται από το ποιο αντίγραφο είναι ενεργό. Με άλλα λόγια, ο ένας γονιός μπορεί τελικά να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εμμηναρχή των γυναικών, απ’ ότι ο άλλος.

«Μέχρι σήμερα, τα αποτυπωμένα γονίδια πιστεύαμε ότι είναι σημαντικά στην ανάπτυξη των εμβρύων. Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι παίζουν επίσης ρόλο και στην μετέπειτα υγεία του ανθρώπου», σχολιάζει ο Δρ Τζον Πέρι.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι εκατοντάδες ή και χιλιάδες γονίδια συνεργάζονται σε ένα περίπλοκο δίκτυο για να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης της εφηβείας, ανδρών και γυναικών.

Εξάλλου, πολλές από τις γενετικές διαφορές που εντόπισε η βρετανική μελέτη έχει διαπιστωθεί από παλαιότερες έρευνες ότι σχετίζονται με την εφηβεία, ενώ άλλες παίζουν ρόλο στο σωματικό βάρος και διάφορες παθήσεις, όπως σπάνιες διαταραχές που σχετίζονται με την εφηβεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αυτές γενετικές μεταλλάξεις θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος ώστε να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος των γονιδίων στον χρόνο έναρξης της εφηβείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Must in

Πετρούσεφ: «Ο Αταμάν παίζει με επτά παίκτες και έχει τρεις τίτλους σε τέσσερα χρόνια»

Μεγάλη συνέντευξη σε σερβικό Μέσο παραχώρησε ο Φίλιπ Πετρούσεφ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον Εργκίν Αταμάν, αλλά και για την εμπειρία του από την Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο