Συσκευή «μυρίζει» βακτήρια που προκαλούν επικίνδυνες λοιμώξεις
Ηλεκτρονική «μύτη» μπορεί να μυρίσει τα κόπρανα και έτσι να ανιχνεύσει αλληλουχίες βακτηρίων που προκαλούν θανατηφόρες λοιμώξεις, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Metabolomics.
Ηλεκτρονική «μύτη» μπορεί να μυρίσει τα κόπρανα και έτσι να ανιχνεύσει αλληλουχίες βακτηρίων που προκαλούν θανατηφόρες λοιμώξεις, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Metabolomics.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λανκαστερ, δημιούργησαν μια συσκευή που μπορεί να διακρίνει την οσμή που αναδύει το Clostridium difficile, με την ελπίδα να διευκολύνουν τη διάγνωση επικίνδυνων λοιμώξεων. Το εν λόγω βακτήριο είχε προκαλέσει 1.646 θανάτους το 2012 σε Αγγλία και Ουαλία.
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες συσκευές ήδη δοκιμάζονται στη διάγνωση του καρκίνου, με επίκεντρο πάντα την ανίχνευση χημικών ουσιών που παράγοντες από τα καρκινικά κύτταρα, για παράδειγμα του πνεύμονα ή του μαστού.
Οι βρετανοί επιστήμονες θέλησαν να δουν κατά πόσο διαφορετικές αλληλουχίες του βακτηρίου Clostridium difficile έχουν διαφορετικό χημικό αποτύπωμα που μπορεί να εντοπιστεί από τις ηλεκτρονικές «μύτες».
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα διαφορετικά επίπεδα της μεθανόλης, του θείου και άλλων συστατικών παράγονταν από δέκα διαφορετικές αλληλουχίες του βακτηρίου.
«Ανιχνεύοντας τα διαφορετικά στελέχη του C. difficile μπορούμε να διακρίνουμε τα καλά από τα επιβλαβή. Αποδείξαμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε εργαστηριακό περιβάλλον, και η πρόκληση είναι να το επαναλάβουμε στην καθημερινή κλινική πρακτική», εξηγεί ο Δρ Πολ Μονκς, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική «μύτη» βασίζεται σε μια συσκευή που μετρά την μάζα χιλιάδων χημικών ουσιών ανά δευτερόλεπτο, μέσω φασματογράφου. Επειδή κάθε ουσία είναι διακριτή, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί κάποια βακτήρια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις