Μόλις δύο με τρεις εμπειρίες με το ψυχεδελικό συστατικό των λεγόμενων «μαγικών μανιταριών» βοήθησαν το 80% των εθελοντών μιας μικρής μελέτης να κόψουν το κάπνισμα, σε συνδυασμό πάντως με ψυχοθεραπεία.

Οι 15 εθελοντές της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη έλαβαν χάπια με ψιλοκυβίνη, μια ουσία που υπάρχει σε δεκάδες είδη μανιταριών και προκαλεί μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης και ισχυρές παραισθήσεις.

Έξι μήνες αργότερα, 12 από τους 15 συμμετέχοντες, ποσοστό 80%, παρέμεναν μη καπνιστές. Ένα θεαματικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες δεν ξεπερνούν το 35% σε διάστημα έξι μηνών, ενώ τα επιθέματα και οι τσίχλες νικοτίνης πέφτουν ακόμα χαμηλότερα.

«Το ποσοστό όσων διέκοψαν το κάπνισμα ήταν πολύ υψηλό, διπλάσιο από ό,τι βλέπουμε συνήθως με το «χρυσό στάνταρτ» των σημερινών θεραπειών» είπε στο Bloomberg ο Μάθιου Τζόνσον, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη δημοσίευση στο Journal of Psychopharmacology.

«Είναι μια πολύ μικρή μελέτη, αποτελεί όμως ένδειξη ότι υπάρχει κάποια ισχυρή επίδραση. Απαντά στο ερώτημα του εάν αξίζει να το ερευνήσουμε περισσότερο» πρόσθεσε.

Η ψυλοκυβίνη είναι ένα από τα ψυχεδελικά ναρκωτικά που μελετώνται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων, αν και τα πειράματα συχνά συναντούν νομικούς περιορισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Τζονς Χόπκινς το 2011, το ενεργό συστατικό των μαγικών μανιταριών δεν αποκλείεται να προκαλεί μόνιμες, θετικές αλλαγές της προσωπικότητας.

Η τελευταία μελέτη έχει μικρό δείγμα, δεν περιλάμβανε ομάδα ελέγχου και δεν αρκεί για να αποδείξει το δυναμικό θεραπευτικό δυναμικό της ψιλοκυβίνης -δεδομένου μάλιστα ότι η χορήγηση της ουσίας συνδυάστηκε με συνεδρίες γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας για 15 εβδομάδες.

Οι καπνιστές της δοκιμής προσήλθαν σε ένα εργαστήριο διαμορφωμένο ως σαλόνι, πήραν ένα χάπι με 20mg ψικοκυβίνης και άκουσαν μουσική με κλειστά τα μάτια για τις αρκετές ώρες που διήρκεσε το ψυχεδελικό ταξίδι τους. Το ελεγχόμενο, χαλαρωτικό περιβάλλον βοήθησε τους ταξιδιώτες να αποφύγουν την ενδεχόμενη κρίση άγχους και παράνοιας που μπορεί να προκαλέσει το ναρκωτικό, γνωστή μεταξύ των χρηστών ως «κακό τριπάκι».

Δύο εβδομάδες αργότερα, η ψυχεδελική συνεδρία επαναλήφθηκε με υψηλότερη δόση. Αρκετοί όμως από τους εθελοντές αρνήθηκαν και μια τρίτη δόση, καθώς οι προηγούμενες εμπειρίες τους δεν ήταν ευχάριστες -ο Δρ Τζόνσον τονίζει ότι η ψιλοκυβίνη δεν είναι εθιστική. «Το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να κάνει είναι να την ξαναπάρει την επόμενη μέρα» είπε.

Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να σχεδιάσει μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, ορισμένοι από τους οποίους θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου που θα πάρει μόνο χάπια placebo. Θα συμπεριλάβουν επίσης τομογραφίες εγκεφάλου για να μελετηθεί η επίδραση της ψυχεδέλειας στο μυαλό των καπνιστών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ