Έκτακτη νομοθετική ρύθμιση διετούς διάρκειας για τη ρύθμιση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη δίωρη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Γκ.Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν.Δένδια και Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επαφές με την τρόικα.

Μάλιστα η ρύθμιση θα έχει «ολιστική προσέγγιση» το οποίο σημαίνει ότι θα αφορά τόσο σε οφειλές προς τράπεζες όσο και σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η προωθούμενη ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, και θα προβλέπει κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων.

Υπάρχουν δε βάσιμες ελπίδες ότι η τρόικα θα την αποδεχθεί, αφού -σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης- οι εκπρόσωποι των δανειστών «δεν έχουν διατυπώσει κάθετη αντίρρηση», στο προσχέδιο που τους έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο ζητούν να μάθουν τις επιπτώσεις της ρύθμισης στα δημόσια οικονομικά και στις τράπεζες.

Η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών προγραμματίζεται για το πρωί της Τετάρτης.

Οι προβλέψεις της ρύθμισης

Ειδικότερα, η προωθούμενη ρύθμιση διετούς διάρκειας θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης, και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες όμως θα προβλέπεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρέους.

Δηλαδή, η ρύθμιση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου θα καλούνται και οι μέτοχοι να συμβάλουν.

Παράλληλα, η ρύθμιση θα έχει μια «ολιστική προσέγγιση» το οποίο σημαίνει ότι θα αφορά τόσο σε οφειλές προς τράπεζες όσο και σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προαναφέρθηκε, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Πάντως, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε διαγραφή προχωρήσει θα αφορά μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο.


Υπό εξέταση οι συνέπειες της ρύθμισης

Αυτό που ζητεί να μάθει η τρόικα είναι η επίπτωση του σχεδίου στον προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και στις τράπεζες.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία. Ειδικά οι επιπτώσεις της ρύθμισης στα Ταμεία θα εξετασθούν και στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα την Τετάρτη.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, όσον αφορά στις τράπεζες, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα έχουν όφελος από τις φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον (αναβαλλόμενος φόρος), ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά και την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% αυτών μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει, θα υπάρξει καθαρό κέρδος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ