Όσκαρ Ουάιλντ: Ο ανατρεπτικός ευφυολόγος με αγάπη για την Ελλάδα
Τα αποφθέγματά του δεν θα ξεθωριάσουν ποτέ, η ζωή του έβρισκε το προβλέψιμο στην απέναντι όχθη, και η πένα του «έσταζε» ανατροπή. Ο σπουδαίος λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας, Όσκαρ Ουάιλντ, σαν σήμερα, άφησε την τελευταία του πνοή, στις 30 Νοεμβρίου του 1900, σε ένα φθηνό ξενοδοχείο του Παρισιού. Σε παλαιότερη δημοσκόπηση είχε ανακηρυχθεί ως ο […]
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε παλαιότερη δημοσκόπηση είχε ανακηρυχθεί ως ο μεγαλύτερος ευφυολόγος της Βρετανίας αφήνοντας πίσω του τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Τα λόγια του αποτελούν απόσταγμα εμπειριών και σοφίας, ενώ για πολλούς θεωρείται το ευφυές «παιδί» της αυτοπροβολής και του μοντερνισμού.
Η φήμη του έφτασε στο ζενίθ το 1891 με το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», μια ενδοσκοπική ματιά στον κόσμο του ναρκισσισμού.
Αν και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η προσωπική του ζωή συχνά έδινα λαβή για σχόλια. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία και καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε τον δραματικό αυτοβιογραφικό μονόλογο «De Profundis» (Εκ Βαθέων).
Ορισμένοι του δίνουν τον τίτλο του εκκεντρικού φιλοσόφου ή και του κομψού επαναστάτη. Ο φιλέλληνας συγγραφέας εντρύφησε στους αρχαίους έλληνες κλασσικούς και το 1881 επισκέφτηκε την Ελλάδα.
Τον απασχολούσε σε αξιοπρόσεχτο βαθμό η δύναμη της ομορφιάς, το απειλητικό περίβλημα του πειρασμού, και ποτέ δεν παρατάχθηκε με τη γνώμη που θέλει την τέχνη να υπηρετεί την κοινωνία των ανθρώπων.
Ο αντισυμβατικός συγγραφέας έδωσε «τροφή» και στη μουσική, ενώ συμπορεύτηκε με τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα στην άποψη που θέλει τους εκλεκτούς να απαλλάσσονται από την εντατική εργασία για να μπορούν να δημιουργήσουν.
Ενέπνευσε μπαλάντες, μιούζικαλ και ροκ τραγούδια, ενώ και στην κλασική μουσική άφησε το αποτύπωμά του με τον Boris Arapov να γράφει το 1971 το μπαλέτο «The Picture Of Dorian Gray».
Μεταξύ των ρήσεών του Όσκαρ Ουάιλντ που άφησαν εποχή είναι οι εξής: «Να συγχωρείς πάντα τους εχθρούς σου• τίποτα δεν μπορεί να τους εκνευρίσει περισσότερο», «Δύο τραγωδίες υπάρχουν στη ζωή: η μία είναι να μην αποκτάς αυτό που θέλεις και η άλλη είναι να το αποκτάς», «Πάντα θα μ’αγαπάς. Αντιπροσωπεύω όλες τις αμαρτίες που δεν είχες το θάρρος να κάνεις», «Μόνο όσοι έχουν φάτσα βλάκα μπαίνουν στη Βουλή των Κοινοτήτων και μόνο όσοι είναι πραγματικά βλάκες πετυχαίνουν εκεί», «Το μόνο χειρότερο από το να σε σχολιάζουν είναι να μη σε σχολιάζουν», «Κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων αλλά την αξία κανενός», «Οι νέοι θέλουν να είναι πιστοί και δεν είναι. Οι ηλικιωμένοι θέλουν να είναι άπιστοι και δεν μπορούν», «Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός καπρίτσιου κι ενός πάθους ζωής είναι ότι το καπρίτσιο κρατά λίγο περισσότερο», «Η σοβαρότητα είναι το μοναδικό καταφύγιο των ρηχών ανθρώπων» και «Η φιλοδοξία είναι το τελευταίο καταφύγιο της αποτυχίας».
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις